Три екологични организации - "Грийнпийс България", "За земята" и "Клаъйън Ърт", са сезирали Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ от страна на властта за ТЕЦ "Марица изток 2".

Става дума за решението на управляващите да "опростят" дълг в размер на почти 600 млн. лв. на централата към Българския енергиен холдинг. Това ще стане през увеличение на капитала на теца. Възможността за такова действие дойде, след като преди месец парламентът задължи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за спасяването на почти фалиралата централа. Тогава депутатите показаха, че няма да се съобразят с опасността от евентуалната наказателна процедура, която ще бъде започната срещу страната ни. 

Екоорганизациите са сезирали комисията днес. В писмото си те твърдят, че България системно нарушава европейското законодателство и отказва да спазва пазарните правила. 

"Българското правителство натоварва данъкоплатците, за да спасява изпадналата в тежко финансово състояние топлоелектроценрала, при това без да иска никакви гаранции за нейното реформиране. Искаме да знаем докога ще продължава така и защо не се признава, че ТЕЦ "Марица изток 2" не отговаря на пазарната логика", пишат от "Грийнпийс България". 

Припомняме, че мнението на екоорганизациите този път съвпада с това на по-голямата част от българския бизнес, който също беше против изкуственото опрощаване на дълга на теца. Властта обаче не иска да "изгори" хилядите работни места в района.

Министерството твърди, че състоянието на централата се е влошило в резултат на скъпите парникови емисии, които трябва да плаща. Въпреки това се пропуска, че тецът продължава да работи на едва половината от мощността си. Преди време пък й бяха отнети и парите от поддържането на студен резерв и бяха пренасочени към ТЕЦ-Варна, стопанисван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Освен това въпреки драматичното си финансово състояние "Марица изток 2" е принудена да спонсорира и футболния клуб "Берое". 

По данните на екоорганизациите излиза, че централата е регистрирала загуба от 322 млн. лв. за 2018 г., което е двойно увеличение спрямо 2017 г. За миналата година генерираната загуба е 230 млн. лв., което според тях значи, че евтиният ток на централата се дължи единствено на държавната подкрепа. 

"С настоящата си политика правителството поставя основите на един шоков край на ТЕЦ "Марица изток 2", а и на цялата въглищна индустрия, наложен от пазарната логика - в момента, в който държавата няма как да плаща големите дългове, предприятието ще влезе във фалит", пишат още екоорганизациите. 

Всичко това се случва на фона на практическия отказ на България да участва пълноценно в опитите на ЕС да трансформира енергийния си сектор, така че да стане първият емисионно неутрален континент на планетата. Властите в София дадоха ясно да се разбере, че смятат да запазят огромното влияние на въглищата в основния енергиен микс и след 2030 година, въпреки че така вероятно ще се лишат от огромен финансов ресурс, който ЕС ще даде за трансформация на тези региони.