Трети вариант в рамките на два дни на тема какъв корпоративен данък ще плащат фирмите за първите две тримесечия от 2020 г. предложи днес председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Този път обаче окончателен, защото вече беше гласуван от депутатите. Промените са част от Закона за извънредното положение заради коронавируса, който Народното събрание гласува повече от 12 часа днес.

Новото трето предложение на Стоянова бе направено устно в пленарната зала. С уговорката, че писмено тези текстове към момента не могат да бъдат намерени никъде и ще ги видим финално в "Държавен вестник", положението - според прочетеното от депутатката от парламентарната трибуна и гласувано, е следното: 

- Срокът за подаване на годишен финансов отчет, деклариране на корпоративен данък и плащането му за 2019 г. се удължава до 30 юни;

- Компаниите с нетен приход над 300 000 лв. годишно ще плащат авансов корпоративен данък на тримесечие за първите 6 месеца на 2020 г. според прогноза за печалба за текущата година, която трябва да подадат под формата на декларация в срок до 15 април т.г.;

- Компаниите с нетен приход над 3 млн. лв. ползват същите срокове, но плащат авансов данък всеки месец - както е и сега;

- Фирмите, които вече са подали годишните си финансови отчети за 2019 г. заедно с прогнозите за печалба за 2020 г., на която база се изчислява авансовият данък - могат до 15 април също да актуализират прогнозата си, а оттам и вноските, които ще плащат. 

Първата идея на Менда Стоянова и ГЕРБ бе да има отсрочка за финансовите отчети и данъчните декларации на бизнеса до 30 юни, но тъй като това значи да няма прогноза за печалбите им за 2020 г., на базата на която да плащат авансов данък, НАП щеше да изчислява вноските на база реалната печалба от 2018 г. Всички организации на бизнеса въстанаха срещу тази идея - база за данъци да е успешната и безкризисна 2018-а в условия, в които фирмите са пред изпитание заради мерките срещу разпространението на коронавируса. 

Няколко часа след реакцията на бизнеса Стоянова оттегли идеите си за авансовия данък пред правната комисия в парламента. Не оттегли обаче отсрочката до 30 юни за подаване на годишни отчети, декларации и плащане на данък за 2019 г. Предложи варианта с декларация до 15 април от фирмите, но без подробности.

На сутринта в петък се оказа, че от доклада на правната комисия освен наистина оттеглените спорни текстове от Стоянова е изчезнал и този за удължените срокове. Депутатката поправи това недоразумение от трибуната и прочете описания по-горе вариант на текстовете, който бе и гласуван.

За разлика от предишните опции сега има регламент и за фирмите, които вече са подали отчетите и документите за миналата година, въпреки че срокът за това, ако нямаше извънредно положение и промени - би бил 31 март.