Само часове след като медици в страната предупредиха, че все още не са получили обещаните от правителството допънителни 1000 лв. за работа на първа линия в борбата с коронавируса, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че сумите тепърва ще се превеждат. Оказа се обаче, че и не всички специалисти от Спешната помощ ще ги получат.   

На брифинг Ананиев обяви, че лекарите и медиците ще получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лева (1537 лева, от които държавата плаща данъка и осигурителните вноски). Но допълнително заплащане ще има само за определени екипи, които са лекували или ще лекуват пациент с коронавирус.

Става въпрос за общо 1700 лица в 34 лечебни заведения. Общата заделена сума за целта е 2,6 млн. лв. Останалите до 6 млн. лв. ще получат служителите в регионалните здравни инспекции, спешната помощ и националният център за заразни и паразитни болести.

Каккъв ще е "алгоритъмът" за получаване на тези средства:

- с до 5 инфектирани - 40 души в лечебни заведения;

с 5 до 10 инфектирани - 70 медицински лица;

с над 10 заразени - 100 души.

Сумата ще нарастне, защото се появиха нови области на картата на COVID-19 у нас - посочи Ананиев.

Според този алгоритъм основната част от медиците в Центъра за спешна помощ в Пазарджик няма да получат обещаните 1000 лева бонус за медицинския персонал, тъй като според указанията на здравното министерство право на това имат само екипите, които пряко са контактували с пациент с доказан коронавирус.

Спешните екипи не могат да докажат дали са имали пряка среща с COVID-19, още повече, че и самите лекари от Центъра за спешна помощ не са подложени на тест до момента, заяви пред БНР д-р Благовеста Стоянова, лекар в Пазарджик.

"В момента на прегледа не е ясно дали пациентът е положителен, или не. Ние не разполагаме с тестове, с които да докажем. По този начин се елиминират по-голямата част, защото в областта има само седем човека доказани".

"Много е обидно да се говори по медиите как всички, които са на първа линия, ще получат тези бонуси и в един момент се оказва, че ние не сме на първа линия", каза д-р Стоянова.