Индийската опозиция сезира съда за законността на задължителното приложение за следене на контакти "Аарогя Сету" (букв. "Здраве мост"), съобщи Ройтерс.

Според членове на местния парламент задължителното използване на апликацията за смартфони, вече свалена от 94 млн. индийци, нарушава правилото за информационна автономия на гражданите.

"Подобна принудително извличане на лична информация от индивид е нечувана в демократична и републиканска държава, и е атрибут на една диктатура", пишат те в петиция.

Целта на приложението е да установява с помощта на Bluetooth и GPS дали хората влизат в контакт със заразени с вируса SARS-CoV-2. Информацията се пази централизирано на сървър на един от основните телекоми в страната, чиято база данни допреди дни не беше защитена.

Подобни приложения има по цял свят, но на много места те не включват следене на локацията (какъвто е случаят с българския ViruSafe), и в огромното мнозинство от случаите употребата им е напълно доброволна.

Индийските власти не са коментирали казуса пред Ройтерс, първото изслушване пред съда е насрочено за 12 май.

Приложението първоначално бе достъпно само на смартфони, а 400 млн. индийци ползват далеч по-прости устройства. В момента се разработва вариант, който да работи и на тях.

Тезата на управляващите е, че с помощта на приложението хората не само могат да се пазят по-ефективно, но и здравните власти да откриват огнища на заразата далеч по-бързо. Според тях данните са анонимни и затова не нарушават правата на хората, но тази теза се оказа невярна. Приложението освен това не е с отворен код.

В добавка, според учени е нужно поне 60% от обществото да инсталира и ползва подобно приложение, за да бъде ефективно - т.нар. "дигитален стаден имунитет". Дори Индия е далеч от тази цифра.