Ръководството на "Софийския университет" било твърде умно и с оправдано голямо самочувствие, затова са пропуснали "по-малките неща", а именно надупчването на сградата на ректората заради поставяне на климатици. Това обяви в ефира на бТВ културният министър Боил Банов.

"Вероятно, когато голямото самочувствие на хората от университет, което е напълно обосновано, им помага да пропуснат обикновените неща, колкото си по-умен и интелигентен, да не забравят обаче и по-малките неща", заяви Банов.

Обясненията за дупките по фасадата, които са в разрес със Закона за културното наследство, били "нелепи", обясни министърът. Той и не знае кой е одобрил подмяната на климатичните инсталации.

"Не знам подписа на кого е, не мога да оправдая в тази ситуация никого, не може толкова години да се призовава да се пази културното наследство и една от най-високите институции да направи такова нещо, затова ще бъдат наказани, за да се получи ясен сигнал. Може и да ни оборят в съда, но сме се постарали много сериозно", обясни Банов.

Глобата ще е максималната - 30 000 лв. Министърът все пак оправда ректора Анастас Герджиков:

"Ректорът е бил подведен от хора, работещи в имотите в университета."

Министърът коментира и казуса с Червената къща в София, като отбеляза, че ще се премине към откупуване на частта, която според него е неправилно реституирана през 2000 г.

"Сега трябва да я съберем в едно, за да стане музей и обект на културно средище, защото така разпиляна с този собственик, който се опитва да дава неговата част под наем – засичаме обяви в пространството, трябва да ги блокираме, така не може да се работи. Така че това е посоката, тя ще си бъде на Националната галерия, ще стане цялата на държавата и ще бъде прекрасен музей", каза културният министър.