Следващата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа” (94,4 милиарда евро) е допълнително засилена с 13,5 милиарда евро чрез инструмента „ЕС от следващо поколение“.

Това заяви днес еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Тя проведе видеоконференция с министрите от страните членки на ЕС, отговарящи за научните изследвания.

Програмата е част от Инструмента за възстановяване на ЕС на стойност 750 милиарда евро. Той пък е част от следващия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. Предложението на Еврокомисията за Многогодишна финансова рамка (МФР) в размер на 1,85 трилиона евро бе представено на 27 май.

Габриел наблегна на основните три поуки, извлечени от кризата. Те са свързани с координация на действията за намиране на ефективни решения в областта на диагностиката, лечението и ваксините срещу коронавируса, гъвкавостта в програмите за научни изследвания и иновации за бърз отговор при кризи, както и рамковите условия за осигуряване на интердисциплинарен подход.

„Убедена съм, че научните изследвания и технологичното развитие са ключови за гарантиране на бъдещите работни места. Разгръщането на пълния потенциал на новите технологии като например изкуствения интелект при зачитане на европейските ценности и основните права, е европейският подход за устойчиво и справедливо общество“, заяви Мария Габриел.