Една снимка обиколи във вторник социалните мрежи. И почти засенчи новините (и без това менящи се прекалено динамично, за да останат значими за дълго) от лидерската среща.

Цецка Цачева - избрана втори път за председател на Народното събрание и Меглена Кунева, лидер на ДБГ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок стоят прави, докато всички останали присъстващи - мъже, удобно са се разположили в креслата си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даже се е полуизлегнал с доволна усмивка. Остроумните коментари във фейсбук не закъсняха - "елитни сервитьорки в скъпия ресторант НС", "само чакат поръчка за ракийка и салатка", "балкански манталитет", "нрави останали от Османската империя" и т. н., и т. н.

Разбира се, на всички е ясно, че обективите са хванали някакъв момент, протоколно суетене, начало и край на някакво действие. Едва ли някой си представя, че Цачева и Кунева са оставени да стоят прави, докато текат важните разговори. Картината обаче е само повърхностно случайна.

В този парламент има най-малко жени от народните събрания от 2001 г. насам. Общо 48 от 240 депутати. 

Разпределението по групи също е любопитно:
ГЕРБ - 29 от 84
БСП - 5 от 39
ДПС - 4 от 38
РБ - 2 от 23
ПФ - 2 от 19
БДЦ (aka ББЦ) - 1 от 14
АБВ - 1 от 11
"Атака" - 3 от 11
Независими - 1

 

ГЕРБ - най-много, вярно служат на лидера

В групата на ГЕРБ отново има най-много (и в абсолютни стойности, и процентно) жени. Сред тях почти няма нови лица. Най-устремно и силно от свежите попълнения е присъствието на социоложката Румяна Бъчварова, едно от главните действащи лица при сегашните преговори за съставяне на правителство. В групата "старите остриета" на Борисов са налице Цецка Цачева, Лиляна Павлова, Менда Стоянова, Десислава Атанасова, Ивелина Василева и т. н. Основното им качество, което ги обединява е предаността и готовността да служат на лидера. Всички те са верни труженички, без претенции да свирят първа цигулка. Но еднакво готови да обуят ботуши и да се снимат кални из наводнени села, както и да водят неблагодарни преговори. Те са там, където ги изпрати партията и по-точно - партийният вожд Борисов. Жените в ГЕРБ са като особена версия на лична гвардия на лидера.

Затова и позата на два пъти председателката на парламента Цецка Цачева е само повърхностно случайна. Всъщност снимката хваща готовността на Цачева да служи на своя господар, пардон лидер.

 

В БСП - малко и без импровизации

Петте жени в БСП също не са дебютантки. Соцпартията е с процентно доста слабо дамско присъствие, съвсем не в тон със заръките на Социнтернационала. Разбира се, някои биха казали, че заради изтощителната си енергия (само не и за самата нея) Мая Манолова може да се брои за няколко души. Възможно е през този мандат тя да е решила да бъде по-обрана, след като даде всичко от себе си като зам.-шеф на 42-рото НС. Другата енергична соцдепутатка Корнелия Нинова ще е зам.-шеф на ПГ на соцпартията.

Дора Янкова и Корнелия Нинова от БСП са присъствие без изненада в НС.

 

Либерализмът на ДПС повелява... Мариана Георгиева

Четири от 38 са жените при ДПС. Партията не изневерява на стила си и поддържа почти една и съща женска квота през годините. Любимият на Лютви Местан европейски либерализъм задава необходимостта от някакво дамско присъствие, но без да се прекалява. Там "блести" забележителната Мариана Георгиева. Като министър на спорта речевите й изяви ни хвърляха между недоумението и смеха, а изглежда, че обществените поръчки, които е правила тепърва ще ни разплакват. Георгиева успя да хване последния влак за парламент с любезното съдействие на Делян Пеевски. Той предпочете да стане депутат от Стара Загора и така отвори място за втората в листата. За протокола - и ДПС си има жена зам.-шеф на ПГ- Ферихан Ахмедова. Пак за протокола изисканият Местан се помни с недотам изисканото изказване, че "ДПС не е стара мома, да чака някой да я пожелае".

В останалите парламентарни групи присъствието на жени става съвсем оскъдно. 

 

Опълченките на Сидеров

Процентно "Атака" се нарежда втора след ГЕРБ. 3 от 11. Тук, разбира се, не е важно количеството, а качеството. Основни изисквания - кресливост с махленски привкус, нетърпимост към чуждото мнение, любов към конспиративни теории, защита на лидера до кръв, знание, че враговете на Волен, Русия и революцията дебнат отвсякъде. Сидеров ала Кадафи си има миниженска гвардия, която го брани всеотдайно и винаги е едни гърди напред. Ценните попълнения обаче в този парламент се свеждат до Калина Балабанова - най-младата депутатка, и Миглена Александрова. Без Деница Гаджева, която по лични си причини, не е парламентаристка. В умаленото политбюро на националистическата партия грее и звездата на Магдалена Ташева - нещо като атакистката Цола Драгойчева. Ташева обича да громи бежанци-канибали, злото от ЕС и т. н.

 

Патриотизмът - главно за мъже

Патриотизмът - както е известно, не е работа много-много за жени. Воеводско-скатският съюз на Патриотичния фронт се отчита с две лица от женски пол (2 от 19). Представяната като туристически кадър Полина Карастоянова е даже и зам.-шеф на групата.

Другата депутатка, шефка на женския ПФ, д-р Султанка Петрова засега впечатлява с две неща - прическа в стил Мадам Помпадур (а при по-доброжелателните сравнения с Шер) и с желанието си да прави министерство на майките. 

Д-р Султанка Петрова от НФСБ.

 

ББЦ - една, ама от лидерски сой

БДЦ (aka ББЦ) има една депутатка от 14. Затова пък от сой - лекар по образование и практика, но по-известна не с професионалната си кариера, а като сестрата на Христо Ковачки - д-р Красимира Ковачка.

Формацията на Николай Бареков, даде на българския парламентаризъм и вече независимата Анна Баракова. Провдивската учителка по биология се прочу нашир и надлъж из родината още преди да прекрачи прага на Народното събрание.

 

АБВ - без Перник не може

Единствената жена в парламентарната група на АБВ - от 11 депутати, също е позната. Това е вярната сподвижничка и съгражданка на лидера Георги Първанов - Росица Янакиева. За протокола - дори бивша кметица на Перник.

 

РБ - много вожд, малко жени

В Реформаторския блок началниците са много, но има само 2 жени от 23-ма депутати. Ситуацията може да се опише с перефраза на известната максима "Много вожд, малко индианец" във вариант "Много лидери, малко жени". И това, че един от тях е дама, не компенсира недостига. Двете жени са Меглена Кунева - водачка на ДБГ и Бойка Маринска, избрана от Пазарджик, учителка, активистка на Куневата партия. Още при нареждането на листите на Блока жените не бяха силно представени на избираеми места. Ако пак се върнем на картината от началото, където Кунева стои изправена в поза, излъчваща неловкост, нещата си идват на мястото. Ако постоянно съществуваш в неприемаща те среда и те наричат "кукувица", накрая може и да вземеш да станеш такава. (Това, разбира се, като хипотеза).

 

Малко статистика 

Най-малко са жените във ВНС. От 400-те тогавашни народни представители 366 са мъже и едва 34 - дами. Първото обикновено народно събрание, конститутирано след 7-ото ВНС е 36-ото, в което жените са с една по-малко - 33, но процентното съотношение е по-голямо в сравнение със 7-ото ВНС - 13,75 процента.

От конституираните досега след 1990 г. седем състава на обикновено Народно събрание най-много жени е имало в предишния 42-ри парламент - 69 представителки на нежния пол или 28,75 процента. В 39-ото и 41-вото Народно събрание е имало съответно 63 (26,25 процента) и 64 жени (26,67 процента). 

В 40-ото НС жените са били 53 или 22,08 процента. Броят на жените в 37-ото и 38-ото Народно събрание е почти равен - съответно 28 жени (11,67 процента) и 29 жени (12,08 процента). 

Ако си представим тези данни в графичен вид, те ще представляват една възходяща крива до сегашния парламент. Тенденция за движение надолу още не може да се изведе, но намалената феминизация на 43-тия парламент е факт. Което е още един знак за всеобщата криза.