Лимитът на държавните гаранции, които България може да дава, вече е 1,84 млрд. лв. Това решиха депутатите, след като подкрепиха единодушно на първо и второ четене актуализация в Закона за държавния бюджет в частта за поемането на държавни гаранции.

Целта е участието на България в SURE и Паневропейския гаранционен фонд. Средствата, които трябва да се съберат, са за схемата за подкрепа на заетостта на ЕС SURE и Паневропейския гаранционен фонд и са в размер на съответно 107 млн. евро и 51 млн. евро.

България ще може да предостави две нови гаранции в общ размер на над 300 млн. лева. И ще може да се възползва от допълнително 1,1 млрд. лв. по два инструмента на ЕС за подпомагане на работниците и дребния бизнес.

България ще получи пари по европейски вариант на програмата 60/40 чрез новосъздадения инструмент за защита на работещите. Общата сума, за която ще кандидатства страната, е 1 млрд. лева, като в замяна ще предостави държавна гаранция от 210 млн. лева.

Вторият инструмент, по който се очаква подкрепа, е Паневропейският гаранционен фонд. Чрез него ще бъдат подпомагани малки и средни предприятия. По този инструмент България ще даде държавна гаранция от малко над 100 млн. лева. Проектите ще бъдат набирани с помощта на Министерството на икономиката и Българската банка за развитие.

Това е втората актуализация на бюджета заради коронавируса. Първата бе направена през април и с нея разходите в бюджета бяха увеличени, а допустимият дълг, който страната може да изтегли - увеличен от 2 на 10 млрд. лв. Тогава правителството предложи 1 млрд. лв. (или 500 млн. евро) да бъдат заделени за схемата 60/40.