Швейцария спечели за първи път в историята си неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже "Купа Дейвис". Това стана факт, след като на финала Роджър Федерер срази Ришар Гаске с 3:0 сета и така с общ успех от 3:1 "кръстоносците" победиха Франция и триумфираха с титлата.

До този момент швейцарците бяха достигали само веднъж до финала на турнира - през далечната 1992 г., когато бяха надиграни с 1:3 от тима на САЩ, включващ звезди като Пийт Сампрас, Андре Агаси, Джим Къриър и Джон Макенроу.

Благодарение на днешния успех, 17-кратният шампион на турнири от Големия шлем Федерер спечели една от малкото титли, които липсваха в богатата му колекция. 3а Маестрото това бе и юбилейна 50-а победа в състезанието, с което стана най-успешният играч на Швейцария в "Купа Дейвис". Триумфът е изключително ценен и изстрадан за 33-годишния шампион, тъй като през последната седмица той страдаше от болки в гърба. Травмата не му позволи да играе срещу Новак Джокович на финала на заключителния „Мастърс” в Лондон.

"Играя вече 15 години за Купа Дейвис". Случиха се много неща в последните дни. Стан Вавринка също се представи невероятно. Успехът се дължи колкото на мен, толкова и на него. Това е един исторически момент за тениса в нашата страна. Много съм доволен от показаното днес Съумях да играя агресивно и да покажа какво мога," заяви Федерер, който не успя да сдържи сълзите си след последната точка.

"Не знам как Роджър успя да играе толкова добре днес. Понякога е просто по-добре да стоиш и да мълчиш, когато си край него," добави капитанът на Швейцария Северин Люти.