Обявеното от премиера Бойко Борисов раздаване на пари на група музиканти като антикризисна мярка, както и възобновяването на идеята за задължителна квота българска музика в телевизиите и радиата, разцепи гилдията. След като вчера Ицо Хазарта се обяви "против" с коментар във фейсбук, днес колежката му Рут Колева даде своите основания, пак в социалната мрежа, за да подкрепи подпомагането на творците. 

Че Министерският съвет ще осигури близо 4,3 млн лева Борисов е обещал пред нея, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева и др.

"Аз лично няма да кандидатствам по тази програма. Искам моите колеги, с които свиря вече 11 години, да могат да си позволят да си платят сметките и наема. Това е честно и това е човешко", пише Колева.

"Тази инициатива е подадена още преди една година, като интензивно работим по нея от няколко месеца. Това, че й се обръща внимание сега е ясно на всички ни, че се случва защото идват избори. Това, обаче не променя факта, че голяма част от хората в този сектор живеят на ръба на оцеляването след почти 1 година безработица", допълва.

Която преди Колева подчертава: "през живота си не съм участвала на предизборен концерт, нито по някакъв друг начин съм подкрепяла ГЕРБ, БСП, ДПС, Патреотите, Марешки, Слави, Черепа, Маяма и всички производни твари".

"Намирам за адски пошло и грозно, че из мрежата циркулират снимки и коментари към публични личности, че някой (видиш ли) бил в Занзибар, ама "просел помощи". Разберете, причината това писмо да бъде адресирано от голяма част от публичните личности (музикални "звезди") от нашия сектор е, защото за първи път се обединихме като гилдия с единствената цел да си помогнем взаимно!", заявява още тя по повод реакциите и в гилдията, и извън нея.