СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – "Наложените досега санкции спрямо Русия са достатъчно сурови и те не бива да се разширяват."

Тази позиция изложи днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин.

“Да се налагат сега нови санкции, за да се постави Москва на колене? Не, това не бива да е целта на санкциите! Една изолирана, икономически колабираща Русия няма да е принос за една сигурна Европа, за една стабилна Украйна, тава Русия ще представлява опасност”, изрече Щайнмайер.

Министърът говори при откриването на тридневен икономически форум, свикван всяка година от в. “Зюддойче цайтунг”.  Той се провежда в салоните на най-скъпия берлински хотел “Адлон”. За оратори са поканени 55 светила от икономиката и политиката от цял свят.

От трибуната Щайнмайер заяви, че досегашните санкции спрямо Русия са били оправдани, но на този етап напълно достатъчни. Наложените вече наказателни мерки целели да се пресече постоянната заплаха (от Русия – бел. ред.) за реда в Европа. В дългосрочен план такава заплаха била далеч по-голяма, отколкото загубите от икономическите санкции.

“Който накърнява правилата на съвместното ни съществуване в Европа, той застрашава основополагащите принципи на сигурност и благоденствие”, заяви ораторът.

Същевременно той предупреди да не се стига дотам, че Русия да бъде икономически съсипана. Никой нямал интерес от колабираща Русия.

Щайнмайер съзирал и рецесия на глобализацията и то съвсем не заради кризата в Украйна. Държавите все по-малко контактували помежду си, а международните институции действали мудно. Това представлявало опасност и за Германия. Като експортна страна Федералната република била крайно заинтересована от ясни и действащи международни правила.

Ораторът подчерта също, че в момента икономиката и външната политика били така тясно обвързани, както никога досега. Като най-красноречив пример той посочи Русия – наложените й санкции водели до щети и за Германия поради свиването на износа й. Ето защо трябвало да се намеси и политиката при намирането на решение на конфликта в Украйна и не само там. 

Точно обаче заради конфликта в Украйна много световни лидери престанали да си говорят. Щайнмайер не назова политици и държави, чиито отношения той смята за охладнели. Последиците обаче били ясни – глобализацията изпаднала в рецесия. Точно това парализирало и неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Бризбейн, Австралия.

Затварянето в националната черупка правело невъзможно решаването на конфликти, като тези в Украйна, Сирия и в Близкия изток.

Щайнмайер предупреди Германия да не гледала на себе си като на остров на щастието и благоденствието. Нейната икономическа стабилност също била под заплахата на една рецесия на глобализацията.

“Външнополитическият ни ангажимент е изработването на конюнктурна програма. Германската икономика може да бележи ръст единствено в един обединен свят, при който има ясни правила и те се зачитат”, заяви в заключение Щайнмайер.