Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров смята, че не бива да бъдат спирани плановите операции в лечебните заведения. 

"Моето категорично становище е да не се спират плановите операции при нова вълна на коронавирусната инфекция", каза той, цитиран от пресцентъра на МЗ, по време на среща с ръководствата на асоциациите на болниците, включително общински, частни, университетски и държавни. Целта беше да се набележат мерки, така че да се намали натискът върху лечебните заведения при евентуална нова вълна.

По време на срещата министър Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с  COVID-19  в амбулаторни условия.

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

Предвижда се всеки директор на болница да може да прецени колкото от леглата да отдели за лечение на пациенти с COVID-19. Ще се разработи и софтуер, в който ще се публикува информация за наличните легла в лечебните заведения в страната

Трябва да се поръчат още 15 хиляди флакона ремдесивир, препарат, който се използва за лечение на по-тежки случаи на COVID-19, за да има достатъчно до края на септември. Това съобщи заместник здравният министър Димитър Петров след срещата.

"Трябва да поръчаме допълнителни количества. Това ще стане с едно допълнително постановление на Министерски съвет, което ще бъде прието утре, извън актуализацията", обясни той.

По отношение на мерките д-р Петров каза, че има съпротива за тяхното затягане, но ще се засили контролът. РЗИ-тата трябва да създадат един списък с основните рискови обекти, в които става заразяването. Там ще се съсредоточат проверките, съвместно с МВР и другите органи. Няма да се акцентира върху квартални магазинчета.

Ще се поиска от областните щабове да засилят мерките в градския транспорт. Ще се направи отделна среща за градския транспорт и метрото в София, тъй като прави впечатление, че мерките там не се спазват. Проблемът са и масовите мероприятия на открито и закрито.

Увеличават леглата за COVID пациенти в София

Директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев издаде заповед за увеличаване на леглата за лечение на COVID-19. Tя е съобразена с плана за справяне с епидемията, приет от служебното правителство. Болниците трябва да преструктурират отделенията до утре.

В заповедта е разписано точно кои болници по колко легла за лечение на коронавирусна инфекция трябва да разкрият, в зависимост от 14 дневната заболеваемост.

Сега София е в оранжевата зона и според заповедта трябва да разполага с общо 552 легла за лечение на корнавирусна инфекция. 41 от тях са за пациенти, които се нуждаят от интензивна грижа. Леглата са разпределени в общо 16 болници. 115 са в "Пирогов".

В червената зона, когато заболеваемостта надхвърли 250 на 100 000 души, столицата трябва да разполага с общо 1339 легла за лечение на COVID-19.

Когато инфектираните в столицата надхвърлят 500 на 100 000 души и градът влезе в тъмночервената зона, леглата за лечение на коронавирусна инфекция ще бъдат увеличени на 1435.

Директорът на РЗИ-София иска от Центъра за спешна помощ в София да му докладва за всеки случай, в който болница откаже да приеме пациент, независимо дали е с коронавирус или друго заболяване. Целта е да бъде извършена незабавна проверка.