Съвет на кредиторите организира днес търгове за руски облигации, които де факто ще "ратифицират" дефолта на Москва - първият, обявяван по руския външен дълг от 1918 година насам, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е символично събитие, но то отразява влиянието на санкциите срещу Москва след повече от шест месеца война.  

Неизвестен на широката общественост, дори в известена степен потаен, Съветът на кредиторите (Credit Derivatives Determinations Committee - CDDC) организира аукционите с цел да бъдат обезщетени инвеститорите, които са сключили застраховки срещу дефолт на Русия – т. нар. суапове за кредитно неизпълнение (Credit Default Swaps - CDS). 

Провеждането на аукционите де факто потвърждава дефолта на Русия, който не е официално обявен, но се приема за факт от повечето икономически играчи, въпреки че в момента рейтинговите агенции не правят оценка на кредитоспособността на Москва заради западните санкции.

Това е първото неизпълнение на задължения по външния дълг на Москва от 1918 г., когато болшевишкият лидер Ленин отказва да признае след октомврийската революция заеми, отпуснати на царска Русия на западните пазари, най-вече от Франция. 

Реално търговете не променят кой знае какво - Русия е напълно изолирана от международните пазари след инвазията в Украйна в края на февруари. Освен това Москва има сравнително малка задлъжнялост в чужда валута, чуждестранният й дълг е около 40 милиарда долара. Държавният дълг на Русия като цяло е само 20 на сто от брутния вътрешен продукт.

Същевременно притокът на парични средства от продажбите на въглеводороди е огромен от началото на годината заради скока на цените.

Кремъл от месеци протестира срещу дефолта, който според руските власти е "незаконен“, тъй като е резултат от санкциите.