Премиерът Кирил Петков даде пространно интервю пред Мария Цънцарова от бТВ, в което описа отношенията си и впечатленията от доскорошни партньори в управлението, като Слави Трифонов, или лидери на опозицията - Бойко Борисов, Делян Пеевски.

“Страшно е да кажеш „не“ на един лидер, който наистина има така мафиотско поведение, има охрана…”

На уточняващ въпрос кого визира, Петков рече следното: 

“Говоря и за Слави Трифонов, и за г-н Борисов. Не знам дали знаете, но, отивайки при г-н Борисов с пурата, вие отивате все едно при някой от Сицилия. Така че да кажеш на такъв човек: „Аз съм смел, искам да застана с „Продължаваме промяната“ и ще се отрека от стария модел“...

Въпросът е, че тези хора вкарват страх в техните депутати и дори част от депутатите осъзнаваха, че грешният път е пътят, който техните лидери сочат. Те искат да бъдат част от промяната, въпросът е, че просто не им стиска да вземат правилното решение, за което не ги обвинявам. За съжаление, ще загубим няколко месеца, докато стигнем пак до независимите 121.”

Петков добави, че сменил мебелите в кабинета на премиера в МС, тъй като тези от времето на Борисов бели "бели, като в нощен бар".

Той отговори на бившия премиер и по негова остра реакция по-рано днес в Бургас.  Според Борисов, в доклад на АДФИ не били открити никакви нарушения по договорите за строителството на магистрала “Хемус”. 

"Една година рашковщината шестваше и лъжата срещу нас бе основна новина във вашите медии“, така лидерът на ГЕРБ се обърка към журналистите. 

„Бойко Борисов чете този доклад, както дяволът евангелието, отвърна Петков. - Много добре се казва в доклада, на 19-а страници, че ценообразуването е много надвишено, а заключенията са, че Законът за обществените поръчки е нарушен. Този доклад всъщност очертава доста сериозни проблеми с цялото строителство.“

Министерството на финансите също опроверга Борисов: 

„Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации за нарушения при проверка на Агенция за държавна финансова инспекция (AДФИ) в Агенция „Пътна инфраструктура“ Министерството на финансите заявява, че при проверката са констатирани сериозни нарушения”. 

В позицията на МФ са изброени и конкретните нарушения.

Ще приемат ли отцепилите се депутати от ИТН в листите на ПП на избори? И още - брокери за депутати

"Нищо такова. Битката е толкова голяма, че някакви листи… Надявам се, че в следващия парламент ще сме 140 души с коалиционните партньори, рече Кирил Петков. - На нас ни трябват сигурно 20 000 човека съмишленици, за да обърнем системата. Местната власт още не е докосната, всичките служби в цялата страна - също. Така че въобще не сме говорили нито за позиции, нито за листи, нито за пари. Говорихме колко години още трябват на нашата държава да се отърси от това задкулисие, което 30 години ни е тресяло.

Ние не можем да разчитаме на нито един депутат, който в 5 ч. следобед трябва да се включи при г-н Борисов и да го пита за неговото мнение. Всякакви брокери се появяваха и казваха, ние имаме девет депутати, ние имаме петима депутати… Ние искаме само истински съмишленици, няма място за търговия, няма място за политически брокери.

В последните 3 седмици чухме какви ли не небивалици, всякакви хора с всякакви оферти. Единственото, което казвахме - който си мисли, че може да бъде част от нашия отбор, да знае защо ще бъде част от нашия отбор. Ако не е готов на тези каузи, на тези причини, ние не го искаме. Всъщност това, че не успяхме вчера да стигнем до 121 е най-голямото доказателство, че не бяхме готови да правим никаква търговия с никого и най-вече със собствените си принципи."

За икономическата политика на правителството

"Да кажа няколко статистики, защото наистина има инфлация, тази инфлация беше привнесена, в целия Европейски съюз я има. При нас е малко по-висока от част от другите страни, не от всички (в Естония и Латвия е по-висока), защото в нашата потребителска кошница има повече стоки като храни, които имат по-висока инфлация.

Ние какво направихме като политическата икономическа стратегия – от една страна вкарахме близо 4 млрд. в помощи за бизнеса за тока, задържахме цените на тока, така че стоките, които са функция на тока, да не се качват с такава голяма скорост. Това беше първата ни много важна политика. Втората е доходите, особено на тези, които са най-засегнати и това са близко до минималните пенсии, всъщност се вдигнаха с 55% от миналата година досега, докато инфлацията да кажем беше 15%.

Така че всъщност доходите на най-засегнатите изпреварваха инфлацията, което също беше много важно. Другото нещо, което не се казва, е, че икономиката се качи в първото тримесечие с над 4%. Никой не каза: „Как се качи с 4%, когато е война? Как България успя да бие Германия за същия този период?“

Понеже опозицията нямаше друга работа, ние работихме от сутрин до вечер, те само се упражняваха на политически опорки по различните медии и всъщност истинското съобщение на излезе. Истинското съобщение беше едно - инфлацията беше привнесена, ние се опитахме да удържим с нашите мерки за тока, опитахме се да помогнем на най-засегнатите да имат по високи доходи от инфлацията. И накрая всъщност постигнахме един растеж на икономиката в тази криза, който реално би Германия."

ГЕРБ, ДПС, ИТН - неодушевени предмети

"Аз съм много горд от целия отбор на този кабинет, защото Кирил Петков е просто заглавието. Много хора работеха от сутрин до вечер. И това, което направихме – спазихме нашите обещания. Ние обещахме нулева толерантност към корупцията, обещахме да следваме правилния път към промяната и въпреки че беше много по кратко, отколкото ние си представяхме, поглеждайки назад нито едно решение не наруши точно това обещание. Ние вярваме, че всъщност пътят ще е много дълъг, няма да бъде един, шест месеца или няколко години, ще бъде години напред. Но ако спазваме същия този принцип, аз вярвам, че тази промяна, която сме обещали, ще я стигнем.

Борихме се наистина много. Всъщност въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого ние бихме допуснали. Когато говорим за марки като ИТН, ГЕРБ, ДПС – това са неодушевени думи. Всъщност зад всяка една от тези думи стои човек и нека ги кажем кои са хората, които реално взимат решения. Зад ГЕРБ стои г-н Борисов, зад ДПС стои г-н Пеевски, зад ИТН стои г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев. И всъщност въпросът беше готови ли сме да седнем заедно на една маса с един от тези хора.

Както днес Борисов каза: „Аз съм щедър, давам трима депутати“. Това означава, че тези депутати не взимат никакви решения, само той ги взима изцяло от гледна точка на това, което той е преценил. И това, което ние решихме, е, че не сме готови и просто, защото не ги харесваме, не сме готови, защото аз лично не вярвам, че господин Борисов би искал да има правосъдна система, която може да го вкара в затвора. Той би направил всичко възможно, за да не се стигне до там, нормално. Така че няма как той да ни е партньор за промяната на съдебната система и за промяната на антикорупционната политика.

Г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев - ние видяхме, че те поискаха 3,9 млрд. лв. да изхарчим за 8 фирми. Реално ние дадохме 2 млрд. лв. на целия български народ, за всичките мерки за икономически растеж, за подпомагане на пенсионерите и на младите семейства, а те ги поискаха за 8 фирми. Е няма как една и съща грешка да повторим два пъти. Първия път не знаехме кой е, вече знаем, така че и той не става като партньор, с който да управлявам.

Третият човека е г-н Делян Пеевски. Там не мисля, че трябва да обяснявам много, но целият български народ ще ни разбере, че няма как с него заедно да променим България за по-добро. Така че когато махнем всичките тези опорки, въпросът беше искаме ли с тези хора да управляваме или не. И отговор на този въпрос беше „не“. Вторият въпрос беше можем ли да намерим хора, които да се откъснат от тяхната зависимост с тези хора. И тук работихме от сутрин до вечер в последните седмици, аз лично съм провел толкова много разговори с една единствена цел да ги убедя, че ако те станат независими, ние заедно можем да направим България независима."