Без никаква изненада депутатите - членове на комисията по конституционни и правни въпроси в парламента от групите на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и Крум Зарков от БСП, бламираха насроченото за днес извънредно заседание на комисията, на което трябваше да се разгледат няколко проекта за изменения в Изборния кодекс. Два от тях предвиждат завръщането на масовото използване на хартиената бюлетина. Заради липсата им обаче, в това число на председателя на комисията - Милен Матеев (ПП), кворум няма. Следователно - не могат да се взимат и решения.

Това наложи председателстващият заседанието Филип Попов (БСП) да предложи все пак да се проведе дискусия, а гласуването да е на следващото заседание на комисията - идната сряда. Ако то изобщо се проведе.

Както Клуб Z писа, ГЕРБ, БСП и ДПС настояват за поредни изменения в ИК, с които на избирателите да се даде право да изберат с хартиена бюлетина ли да гласуват, или с машина. 

Срещу това са ПП, ИТН, ДБ, Крум Зарков, както и "Възраждане" и независимите депутати.

Бяха направени няколко "захода" към гласуване в зала. Първият опит се провали, като увисна само на гласа на Зарков, който за разлика от партията си, голям защитник на устройствата доскоро, не се отметна от позицията "за" машините.

Седмица по-късно, от ГЕРБ и БСП пак опитаха да вкарат ИК в дневния ред на парламента - пак без успех. Мнозинството срещу връщането на хартията протака тогава предходната точка от заседанието, а после след 4 гласувания отхвърли исканията на т. нар. Хартиена коалиция.

Това принуди ГЕРБ да събере подписи за свикване на извънредното заседание на правна комисия. Тогава се подписа и членът на "Възраждане" в комисията - Петър Петров, който оказа се, ден по-рано е внесъл свой проект за изменения в ИК, но не по отношение на хартията. Искането му е партията да има представителство в Централната избирателна комисия. 

Първоначалното искане на подписалите се бе извънредното заседание да се проведе във вторник, но Матеев го насрочи за днес - с мотива, че по проекта на Петров нямало становище на Министерството на правосъдието.

Тази седмица пък на два пъти се отлагаше редовното заседание на комисията, на което, макар ИК да не бе в дневния ред, се очакваше да бъде предложено да влезе като точка. Отлагането се налагаше заради проточилите се заседания на Народното събрание.

Така днес за комисия дойдоха 11 души от общо 12, които искат да се отвори ИК. Отсъства Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Комисията обаче се състои от 24 души и за да има кворум са нужни 13. Дори и Захариева да беше дошла, кворум пак нямаше да се събере - именно заради Крум Зарков, който в случая не "играе" със собствената си парламентарна група. С неговият глас (и присъствие) за връщането на бюлетината щяха да се съберат 13 гласа в комисията. 12 на 12 гласа означава отхвърляне на предложение.

Дори и ИК да бъде разгледан в комисия, макар хоризонтът на този парламент да не е ясен, и да бъде отхвърлен с 12 на 12 гласа, това пак му прокарва път през пленарната зала. Но на първо четене.

И така, сега ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане" само дискутират въпроса помежду си, като си споделят взаимно едни и същи мотиви да искат изменения в кодекса, като Филип Попов обяви, че Милен Матеев пратил писмо, че отсъства по здравословни причини.