Президентът на Турция Реджеп Ердоган е често критикуван, че иска да получи правомощия като на султан от времето на Османската империя. Преди дни обаче той отрече тези обвинения, като подчерта, че по-скоро иска да е като британската кралица Елизабет II.

В изявление пред държавния канал TRT Ердоган обясни, че желанието му за разширена роля на президента не би засегнало демокрацията - и даде за пример Великобритания.

"По мое мнение, дори и Великобритания е полу-президенство. И доминиращ елемент е кралицата", заяви президентът.

В действителност Обединеното кралство е конституционна монархия, управлявана от парламентарна система, а монархът има само символична власт.

Ердоган каза още, че лидерите на президенските системи като САЩ, Бразилия, Йжна Корея, Мексико, не биват обвинявани, че се държат като монарси.

"Имам предвид, защо се говори само за монархия, като се повдигне този въпрос?", пита турският лидер. "Трябва да се движим по-бързо, за да намалим разликата в тази надпревара. Най голямото предимство... Би билов премахването на вземане на решения чрез множество канали."

Откакто Ердоган бе избран за президент през август, което в Турция също е по-скоро представителна позиция, той се опитва да усили възможностите и властта на поста си. През юни тази година ще има парламентарни избори, а партията на Ердоган иа намерения да вземе голямо мнозинство, което да й позволи да промени конституцията на южната ни съседка и да даде повече власт на президента.

"Една нова конституция е нужна за една нова Турция", каза Ердоган.