Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов определи връщането на доверието в съда като най-важен приоритет - чрез гарантиране на справедливост за всеки български гражданин. Наскоро избраният председател гостува в "Панорама" по БНТ.

На въпрос на водещия Бойко Василев дали изпълнителната власт се меси в съдебната, Панов отговори така:

"Да, според мен за добро. Става дума за стратегията на министерство на правосъдието. За да може да има реформа в събедната система, според мен, са необходими усилията и на трите власти - законодателната, съдебната и изпълнителната."

Но отбеляза, че стратегията на министъра на правосъдието Христо Иванов ще остане един добре написан лист хартия, ако не се пристъпи и нататък - законопроекти и конкретни идеи, свързани с тях.

"А защо не и промяна на Конституцията, какво лошо има в това?", предложи Панов, и отбеляза, че ако се прави промяна в устройството на ВСС, няма как да се мине без това.

Той коментира и свалянето на съдийката Владимира Янева от постовете й, за гласуването на което той не присъства, но подкрепи.

"Първо, има образувано наказателно производство. Второ, заедно с министъра на правосъдието внесохме предложение за дисциплинарно производство срещу Владимира Янева и един от нейните заместници. Става дума за нарушения, свързаани с нейните дела. Както знаете, едно от тези дела е КТБ", обясни той мотивите си.

Панов подчерта, че Янева е един от примерите за "гнилите ябълки", и че нейното отстраняване е първа стъпка в новата посока на съдебната система.

"Когато има едни гнили ябълки в една купа, няма как те да не засегнат всички в тази купа", заяви той.

И потвърди готовността си да направи процеса на случайно разпределяне на делата публичен за представители на медиите.

"Защото когато доверието в съда е към границата на минимума, съдът наистина трябва да се отвори и да даде публичност, защото когато няма такава публичност, се създава впечатление, че се случва нещо, което не е редно да се случва. Ето защо, макар и прецедент, аз ще дам достъп до това дело. Знам, че това не е популярна мярка, знам, че много колеги имат своите резерви за това. Но не виждам друг начин да извоюваме доверието, освен чрез публичност", обясни той.

Шефът на ВКС призна, че е поискал оставка на ръководството на Софийски градски съд, защото има твърде много проблеми и скандали там в последните два месеца. И определи това като въпрос на почтенност. Но отбеляза, че ако до понеделник съдиите в СГС не си подадат оставка, ще избере по законов ред временно изпълняващ длъжността ръководител.

"Реформата не я правим заради Европа, правим я заради нас. Ако от 1997 г. България изпълняваше трудни прогами, то го правеше под натиск. Смятам, че е дошъл моментът да осъзнаем необходимостта, сами да решим, не толкова за да се хареса на нашите партнори и да заслужим тяхното уважение, а за да заслужим нашето себеуважение", завърши той.