Актрисата Скарлет Йохансон е трябвало да наеме адвокати, за да спре компанията OpenAI да ползва гласа ѝ в ChatGPT. съобщи Wired.

Миналата седмица чат ботът осъмна с нов глас за разговори - асистентът Sky, който много наподобява гласа на Йохансон в научно-фантастичния филм "Тя". А през уикенда компанията го изтри.

Снощи Йохансон обяви, че това не е станало случайно - тя е впрегнала екип от адвокати, които са поискали от компанията да обясни как е създаден гласът.

Йохансон разкрива, че директорът на OpenAI Сам Олтман още през септември миналата година е поискал да закупи права върху гласа ѝ за ползване в ChatGPT. Тя е отказала и е била изумена, когато е чула новия глас Sky на чатбота миналата седмица.

"Когато чух демото, бях шокирана, ядосана и в неверие, че г-н Олтман би ползвал глас, който звучеше толкова зловещо подобно на моя, че най-близките ми приятели и новинарски източници не можеха да направят разлика", пише тя в изявление.

На 13 май Олтман публикува в X (Twitter) "Тя" в препратка към филма, явно искайки хората да свързват гласа на актрисата с чатбота.

От OpenAI очаквано отричат.

"Гласът на Sky не е имитация на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, която използва своя естествен глас,“ твърдят те в публикация в официалния си блог.

Според самия Олтман актрисата е наета още преди той да се допита към Йохансон.

"От уважение към г-жа Йохансон сме спрели използването на гласа на Sky в нашите продукти. Извиняваме се на г-жа Йохансон, че не комуникирахме по-добре", твърди той.

OpenAI вече води серия от дела с художници, писатели и други творци, които твърдят, че най-популярният чатбот с изкуствен интелект използва техните творби без позволение. Сред тях са и цели вестници като "Ню Йорк таймс", както и писатели като Джордж Р. Р. Мартин.