"В България правосъдието е за частна употреба." 

Така лидерката на Движение 21 Татяна Дончева описа правната страна на казуса КТБ в шоуто Дикoff по Нова телевизия. Според нея всички действия на управляващите са театър. 

На въпроса на Диков кой може да е предложил на Цветан Василев да бъде вкаран за няколко месеца в Правителствена болница, "докато нещата утихнат", и после да получи условна присъда, Дончева заяви:

"Този, който може да го изпълни - изпълнителната власт и правосъдието".

"Тоест Бойко Борисов и Цацаров", конкретизира Диков.

"Логиката сочи така, инспектор Стрезов", отсече Дончева.

Според нея са много показателни позициите на партиите по въпроса преди изборите - по-точно липсата им.

"Ако си забелязал, миналата година до идването на ГЕРБ на власт те нямаха категорична позиция. По време на изборите само Движение 21 се ангажира изрично с позиция за банката, без да има идея да идва на власт. А тези, които щяха да бъдат на власти, тези, които бяха на власт, не казваха нищо. Защо? Ние не сме набъркани в тази каша."

Според нея всички останали партии са се дистанцирали от проблема, преди да се начертаят ясно ролите.

"... управляващите игнорираха елементарния исторически опит, който не беше толкова отдавна. Какво стана с предишните фалирали банки, колко време се уреждаше фалита? Какво това засегна и какво накрая се получи? Получи ли някой пари? В държавата влезе ли нещо?"

Дончева твърди, че цялата схема е предвидена - включително обезценяването на другите фирми на Цветан Василев, като например БТК.

"Развоят на ситуацията показа, че те, както и групата Пеевски, се е интересувала само от това да ги обезценят и приберат без париТе продължават по този път", твърди тя.

Според нея, едно от решенията е да се премахне банковата тайна върху безлимитните кредитни карти и влоговете на лица от "такава категория".

"Вместо това те приемат серия безумни закони, между които да направят прокурора фигура, която ще атакува сделки между частни лица. Нещо, което противоречи на всякаква пазарна икономика, на всякакво право, на всякакви принципи, на всичко, което е възприето в европейските страни. Правят го със задна дата, абсолютно противоконституционно", разгорещи се лидерката на Движение 21.

На  въпроса защо все пак е дадено на главния прокурор правото да спира частни сделки, Дончена отговори така:

"Защото Пеевски и той я искат тази власт. Защо Бойко Борисов иска да им я даде, и не смята ли, че тя много скоро ще се обърне срещу него - за това нямам отговор. Това е една изключително двулична игра."

Диков засегна любимата си тема - защо властта не иска да говори с Цветан Василев по видеоконферентна връзка. В този случай Дончева напълно подкрепи позициите и на другите политици - прокуратурата е поискала той да бъде екстрадиран в България, и не може да се организират специални условия за Василев. 

"Нито Цветан иска да бъде разпитван, нито всички заинтересовани лица искат той да бъде разпитан. Те си правят някакъв театър, абсолютно безумен, защото на парламента също не му е необходима тази позиция и тя няма какво да изяснява", допълни обаче тя.

"Става ясно, че Пеевски, ГЕРБ, в лицето на ръководството на ГЕРБ, и ръководството на Върховна касационна прокуратура са премного оплетени, за да променят каквото и да е било от статуквото. Така че няма защо чуждестранните наблюдатели, посланици, и прочие любители на писане на харти, да таят надежди. Те са неоправдани", заключи Дончева.