С наближаването на местните избори всяка партия би трябвало да се консолидира и да оставя на заден план вътрешните различия. На "Позитано" 20 обаче в момента тече точно обратният процес - открита война между различните лобита в партията. Тя започна на пленума в събота, когато Явор Куюмджиев поиска оставката на зам.-председателя на БСП Драгомир Стойнев. Днес пък соцдепутатът Георги Кадиев заяви, че ръководството го дискриминира

Това обаче очевидно не притеснява особено "Позитано" 20. "Доста оставки са се искали в БСП. Не бива да се привнася особен драматизъм. Тази дискусия сигурно ще продължи". Това коментира лидерът на БСП Михаил Миков. "В БСП има органи, които вземат решения. Изказвания има много, няма да се разграничавам, няма и да ги подкрепям". Така Миков отговори на въпрос дали ще се разграничи от исканията за оставка на Стойнев.

"Това е партията, в която най-много оставки са искани, това е част от широката. голяма дискусия, която е вътрешно присъща на може би най-демократичната партия в България". Това каза пък говорителят на БСП Атанас Мержданов.

На пленума в събота се разрази ожесточен конфликт, чиято цел очевидно бе отстраняването на хора от ръководството на партията, близки до бившия й лидер Сергей Станишев. Тогава бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев поиска оставката на Драгомир Стойнев като зам.-председател на БСП. Аргументите на Куюмджиев бяха основно, че като бивш икономически министър Стойнев носи отговорност за провалите с "Южен поток" и с "Уестингхаус", относно АЕЦ "Белене". Самият Стойнев бе фаворит за лидер на Станишев, но загуби битката с Михаил Миков. Социалисти прогнозираха, че Миков най-вероятно ще предложи на пленума да освободи Стойнев от поста  му в партията и това ще бъде прието.

Вчера пък Румен Овчаров заяви в прав текст, че по времето на кабинета на Пламен Орешарски тогавашното ръководство на БСП е направило партията "директен изпълнител на интересите на икономическата групировка на Цветан Василев и Делян Пеевски". Според Овчаров в онзи момент БСП се е превърнала във "функция на бизнес проектите и политиките" на друга политическа сила, визирайки очевидно ДПС.

Последният залп във войната на Позитано бе даден от депутата Георги Кадиев. Той изрази силно недоволство от решението на последния пленум на БСП, според което човек, който е губил два пъти избори за кмет, не може да се кандидатира отново. Соцдепутатът бе два пъти кандидат за кмет на София.

"Продължавам да очаквам реакция в БСП на решението да нямаш право да се кандидатираш, ако два пъти си губил избори за кмет. Решението е лично срещу мен. Не се сещам в друг голям град някой да е бил два пъти кандидат - извинете ме, ако не съм прав. Решението е дискриминационно. Всеки има право да избира и да бъде избиран. То е ненужно - можеха да ме отстранят на конференция. Не с тия номера. Решението е унизително". Това написа Кадиев във Фейсбук.

Той пояснява, че е вложил много, за да има БСП силна кандидатура в София с ясното съзнание, че социалистите няма да спечелят. Според него обаче няма как една партия да е силна, ако няма силна кампания в София.

Кадиев изтъква, че обикновеният симпатизант на БСП "няма нужда от измислени ограничения. Няма нужда някой друг да решава вместо него. Той знае кой кандидат го кара да се чувства горд и кой го отвращава".

Накрая той се обръща към левите хора на България:

"Вие имате имунни сили. Вие знаете изхода от тази ситуация по-добре от мен, по-добре от Националния съвет, по-добре от Изпълнителното бюро и по-добре от Миков. Вие знаете колко е важно да има силна, модерна, проевропейска левица, със силно самочувствие и силна загриженост за България. Лесно е да се изнесем в чужбина. Трудно е да оправим страната си. 

Просто не си мълчете повече".

Коментарът от ръководството на БСП бе лаконичен. 

"Когато сме приемали критериите за номинация на кандидати, не сме имали предвид никого конкретно".

Това коментира прeд Клуб Z зам.-председателят на БСП Бойко Великов. Той посочи, че в страната има случаи на хора, които са губили избори в даден град дори повече от два пъти. Великов е категоричен, че при такива случаи със сигурност трябва да има преценка дали човекът да се кандидатира отново.

В цялата соц суматоха се чуха и изказвания, определящи събитията като "катарзис". Случващото се в последните дни обаче прилича не на оздравителен процес, а по-скоро на началото на дълга война за разпределяне на останките от БСП.