Слави Славов - собственикът на автобуса, който уби 18 човека в местността Бакаджика, е поредният осъден, който е изчезнал от страната, предаде БНТ. Днес отбелязваме поредната годишнина от катастрофата, при която 18 човека бяха прегазени от технически неизправния автобус.

Славов има влязла в сила 10-годишна ефективна присъда още от 2012 г., но въобще не е влизал в затвора. На запитване на БНТ от МВР отговорили: "Взели сме всички необходими мерки". Спарвка на "Правен свят" сочи, че Славов е прекарал в ареста само от 1 до 8 юни 2009 г., а после е бил под домашен арест.

За да заведат гражданско дело срещу Славов, роднините трябва да платят огромни суми за разноски. Те нямат тези пари и делото е прекратено. Междувременно другият подсъдим – шофьорът на автобуса Георги Господинов, разпродава цялото си имущество и на негово име не остава нищо. Той все пак влиза в затвора с 12-годишна присъда, но след прекаран мозъчен инсулт умира през 2012 г.

Роднините получават обезщетение от фирмата, застраховала автобуса. Така попадат обаче на следващата порочна практика – казват им, че трябва да сключат договор с посредник, който да гарантира изплащането на сумите, като посредникът получава 5% от всяко обезщетение. Ако се откажат от договора, неустойката е 5 хиляди лева.

Две седмици преди се окаже, че няма нито ръчна, нито крачна спирачка и да помете хората, събрани за Спасовден, старият "Чавдар" е минал технически преглед. От сервиз в град Елхово в протоколите написали, че е изправен. Експертизите после доказват, че това не е така и от месеци спирачките му не са работили. Сервизът, допуснал този автобус да превозва хора, не понася никаква отговорност, собствениците му не са привлечени като обвиняеми. Нещо повече – към днешна дата има валидно разрешително, издадено от “Автомобилна администрация”, съобщава още БНТ.

Слави Славов се нарежда сред далеч по-"видни" бегълци като Пламен Галев и Ангел Христов (братя Галеви) и Илиян Тодоров - убиеца от дискотека "Соло", който има доживотен затвор. През януари т.г. се появиха публикации, че страната е напуснал и Евелин Банев - Брендо, макар че през 2014 г. беше оправдан по делото за пране на пари от Софийския апелативен съд. Вчера ВКС оповести свое решение, че отменя оправдателната присъда и връща делото на САС.

Парламентът пък прие вчера на второ четене поправки в НПК, които постановяват, че самото издаване на присъда над 10 г., вече ще се приема като предпоставка подсъдимият да се укрие. На базата на това мерките за неотклонение могат да бъдат променяни в по-тежки още при произнасянето от по-долни инстанции. Също така законът вече предвижда прокурорът да бъде уведомяван моментално и да привежда осъденото лице "в най-близкия" затвор, да се отнемат лични документи на неокончателно осъдени, а хората по ддомашен арест да бъдат следени с електронни гривни.

В своя годишен доклад, публикуван в края на миналата седмица, прокуратурата съобщи, че през 2014 г. 1154 присъди не са въведени в изпълнение. За 2013 г. и 2012 г. хора са се разминали с правосъдието съответно в 1573 и 2558 случая.