Гъстите къдрици на Нур Тагури се спускат на вълни по раменете й. Лесно е да си представим как някой шеф на новините казва на репортерката си да си отреже косите в по-работна прическа. За Тагури такъв вариант няма. Тя е момиче, което носи хиджаб. Нейните плитки винаги ще бъдат покрити, разказва "Вашингтон пост".

Хиджабът, който означава покривало на арабски, е вид забрадка, каквато си слагат някои от жените мюсюлманки.

"Хиджабът ми дава сила, казва Нур. - Помага ми да направя каквото съм решила".

Тагури знае много добре каква иска да бъде - първата жена водеща на новините в комерсиална телевизия в САЩ с хиджаб. И тя е на път към целта. Тагури вече е бакалавър по тв журналистика от Университета в Мериленд и на 21 години работи на половин ден в радио CBS и в една от местните телевизии в Мериленд.

Най-вече е знаменитост от социалните мрежи. През декември 2012 г. тя пусна своя снимка зад масата на водещите на новините на ABC 7 във Вашингтон с надпис "моята мечта".  Забрадена с хиджаб, разибра се. Постът придоби голяма популярност. Сега тя има 96 хил. лайка във фейсбук, почти 62 хил. последователи в Инстаграм и 17 хил. в Туитър.

Хиджабът, който недвусмилено казва, "аз съм мюсюлманка", обаче може да се окаже голям проблем в страна, в която огромно неразбиране и недоверие обгражда исляма.

Спомнете си случая на Саманта Елъф, която не получи назначение от Abercrombie & Fitch, след като се появи със забрадка на интервюто за работа. По-рано този месец обаче Върховният съд на САЩ отсъди, че компанията е нарушила антидискриминационните закони, защото е отхвърлила кандидатурата на Елъф с обяснението, че хиджабът й противоречи на фирмения дрескод.

Снимката, с която се прочу. Надписът гласи: "Първата водеща на новини, носеща хиджаб, в американска телевизия".

"Важно е не какво носиш, а дали можеш да вършиш определена работа", казва Абед Аюб от Американо-арабската антидискриминационна комисия.

Според него е обидно да се смята, че даден човек, който носи хиджаб или тюрбан, не е способен да върши честно и безпристрастно някаква работа - в медии или другаде.

Тагури е убедена, че няма да има нужда да скрива вярванията си, за да си намери работа. И то въпреки предупрежденията на други жени, които носят хиджаб, според които изборът е или забрадката, или работата.

Тя определено не страда от липса на самоувереност. Седнала в слънчевата си стая в просторния си либийско-американски дом в Бауи, Мериленд, върди, че иска да бъде едниствено и само себе си. Момичето все още живее в дома на баща си, патолог в болницата "Сейнт Мери" в Южен Мериленд, майка си и четирима по-малки братя и сестри.

Както повечето представители на поколонието "милениум", тя говори с приповдигнат глас, често се смее без причина и употребява непрекъснато "харесвам". Пред камерата, обяснява Нур, говори с репортерския си глас.

Не се притеснява от различността си в бизнес, който винаги е бил известен с фокусирането си върху стандартизираното съвършенство.

Нур се снима с почитатели.

Капитализирйки първоначалния успех на Тагури, тя и фамилията й създават хаштага #LetNoorShine (Нека Нур да свети). "Нур" означава "светлина" на арабски и Тагури иска да използва името си, за да вдъхнови други да споделят страстите, мечтите си и различията си. 

Днес Нур Тагури комбинира задълженията си като репортер с пътувания и ангажименти по изнасяне на лекции. Наскоро тя говори пред един то форумите на TedX по темата "Да бъдеш революционер". След това се метна на самолета за Париж, където говори за хиджаба и за правата на жените в  популярното френско нощно токшоу Le Grand Journal.

Все пак в ерата на интернет тя получава своя дял - немалък - от хейтърски коментари.

"Получавам негативни оценки всеки ден - от двете страни, и от мюсюлмани, и от немюсюлмани", разказва момичето.

Правят й забележки за всичко - от начина, по който се моли до това колко тесни дънки носи.

"Това говори много повече за авторите на коментарите, отколкото за мен. Както и да е", казва Тагури и свива рамене.

Тя смята, че различното й облекло й е от полза. Разказва за жена, която се приближила до нея на гала вечеря преди година.

"Вие сте най-покритата жена тук тази вечер, всички вас гледат", спомня си момичето със смях.

Нур признава, че нейната хибридна кариера - донякъде репортер, донякъде мотивационен лектор, не е в нормата. Но не е сигурна, че иска да следва утъпкани пътеки.

Свива рамене пред коментара, че религията й ще я направи необективна.

"С хиджаб на главата няма да разкажа историята по различен начин", твърди тя.