"Гърция влезе в еврозоната преди години, без да е готова да приеме еврото. Изхарчиха много пари и взеха много пари назаем, които никога няма да върнат. Вашият лев е клонинг на еврото и ситуацията е друга. Всичко това се дължи на валутния борд. България е в много по-добра ситуация, защото в страната ви работи валутен борд, фискалната ви система е много дисциплинирана", заяви в ексклузивно интервю за бТВ американският икономист Стив Ханке.

Той е известен и като баща на валутния борд у нас.

"Правителството в Гърция е некомпетентно да управлява. Те унищожават банките си. Това ще доведе до много тежка депресия в страната. Положението на българите, работещи там, ще стане още по-лошо", категоричен бе Ханке.

Според него ако КТБ е оперирала в САЩ, тя отдавна е щяла да остане без лиценз. След което щяла да бъде затворена и ликвидирана.

"Мистерията на КТБ е заплетена. Тя фалира и се оказа, че това не е била банка. Така и не бе установено нищо. Освен БНБ, която е упражнявала банковия надзор, и някои политически елементи имат своята вина. Не знаем обаче кои са те", допълни икономистът.

Случаят с фалита носи лош имидж както на БНБ, така и на страната като цяло.

Ханке смята, че ще бъде бедствие, ако българите започнат като гърците да теглят по 60 евро от банкоматите.

Според него четирите големи банки в Гърция са близо до банкрута.

„Единият начин е те да бъдат рекалитализирани и да се приложи кипърският модел. Ако вие имате пари в евро в тези банки, вие ще получите 70 на сто от парите си, а с останалите 30 на сто банката ще бъде рекапитализирана”, обясни икономистът.

Наскоро Стив Ханке предупреди, че ще бъде катастрофа, ако България сега влезе в еврозоната.