Грандиозен проект по идея на режисьора Пламен Карталов очаква София. Оперното представление "Борис Годунов" на Модест Мусоргски напуска Софийската опера и балет, за да излезе на открито пред храма "Св. Александър Невски", съобщиха от Операта. Спектакълът ще се играе три последователни вечери - на 27, 28 и 29 юни от 21 ч. Билетите вече са в продажба, а цените им, в зависимост от мястото, са между 10 и 100 лева.

Специално за целта пред храма ще бъде изградена специална сцена и трибуни за публика с 1400 места. Главната роля в драмата - трагичния образ на злия руски цар Борис Фьодорович (16-17 век) в различните вечери ще пеят басите Светозар Рангелов и Мартин Цонев, диригент е Константин Чудовски.

Постановката на открито е част от културната програма на столицата в подкрепа на кандидатурата й за Европейска столица на културата през 2019 г. С "Борис Годунов" ще бъдат чествани и три значими годишнини. На 18 май 2014 г. светът отбелязва 100 години от рождението на знаменития бас Борис Христов, а постановката е посветена и на 85 години от рождението на Николай Гяуров - и двамата  световно признати с ролята на Борис Годунов. През 2014 година се навършват и 90 години от освещаването на патриаршеския катедрален храм „Свети Александър Невски”.