Снощи Нова телевизия съобщи, че няма да поднови договорите за новия сезон с външните продукции с водещи Люба Кулезич и Сашо Диков. Потърсихме позицията на Люба Кулезич. Клуб Z потърси и коментара на Нова телевизия, който очакваме по-късно. 

 

- Какво стана г-жо Кулезич?

Още от миналата година беше ясно, че те желаят да се освободят от отношенията си с външните продукции в публицистиката.

- Защо?

Защото така, ха-ха. Те ни намалиха бюджетите много. Аз живея с осмия анекс в момента към сключения през 2013 година договор. Те променяха, променяха, променяха, цени, цени, цени, падат надолу, надолу, надолу. Тяхното официално оправдание е, че за тях е важно да инвестират в шоу програмите в прайм-тайма и че публицистиката не нещо, в което трябва да се инвестира като външна продукция.

Така ли е всъщност?

Според мен това е опит за контрол изцяло над редакционната политика на телевизията. От една година и половина пред моето и на Сашо Диков предавания виси надписът, че предаването е външна продукция и мненията, изказани в него, не съвпадат с мнението на Нова телевизия. Това е от една година и половина и аз съм го коментирала това в ефир, опитвайки се още по време на кризата с Шарли Ебдо, когато всички български журналисти счетоха за необходимо да кажат, че са Шарли, и аз тогава казах в мой коментар, че не съм Шарли. Защото работя в телевизия, която е подложена на натиск, също както и всички останали български медии. И че това е очевидно от такъв надпис, който показва, че телевизията се страхува, има проблеми с изказани мнения и че не мога да съм Шарли. Това много обиди телевизията, а аз всъщност исках да я защитя, да кажа какво е положението на българските медии.

Това обяснява и много други неща, а пък вече за резултати и рейтинги... Никога не е било това в българските електронни медии, всяка телевизия да си има рейтингова агенция и всяка да дава за своята телевизия най-високите резултати и най-ниските за съперника. Общият рейтинг стана 138%. Така не можеш да разбереш кой кой е, къде е, какъв му е опитът, какви са му постиженията, какви са му недостатъците. Това не е възможно.

Говорим за деградация на цялата медийна среда и не мисля, че който и да било може в случая да прави каквото и да било изключение.

- Какво е обяснението ви, че точно сега става това?

Преди изборите. Преди избори е по-добре да има редакционна юзда на мнения, на думи, на поведение. Това е редакционен контрол, а външните продукции дори не са в телевизията физически. Ако някой е проявявал инициатива да координира някакви теми и гости, то е било само, за да не се получават дублажи между еднотипни предавания.

Когато ме наемаше, тази телевизия беше толкова щедра на обещания, включително и това, че ще видя колко е прекрасно да се работи в телевизия без олигарх, но маниерът на тази телевизия да прекратява отношения по телефона или да променя едностранно договори по телефона, говори за много ниска професионална и колегиална култура. Но това е навсякъде.

Сега чувствам облекчение, защото в последната година сама си давах сметка, че омекотявам много неща, че ги заглаждам, че гледам да ги поднеса във вид, който да не раздразни някой, който слага надписи, че неговите мнения не съвпадат с моите. Чувствам облекчение, че няма да ми се налага известно време да слушам това, че съм станала мека, а хората по улиците да ми казват „Режи им главите!“