НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА  

 

На 1 януари 2016 г. жителите на Калифорния се събудиха с лошо предчувствие. През миналата година щатът навлезе в дълга и мъчителна суша, на която не се вижда краят. След жежкото безводно лято в дъното на тунела се появи плаха светлинка на надежда. Метеоролозите обещаха влажна и снежна зима, а цените на нефта се сринаха. Канцеларията на губернатора Джери Браун обаче не престана да излъчва лоши новини. Към края на миналата година дългът на златния щат удари внушителната цифра от 480 милиарда долара.

 

Властите заявиха, че неизбежно бремето на налозите ще се стовари върху цялото население от 42 милиона души. Управата на Калифорния, която е настанена в столицата Сакраменто, се опита малко да подслади празниците и обяви, че ако през 2016 г. бъде легализирана марихуаната, в хазната ще влизат годишно по 1,8 милиарда долара, което ще снеме известен товар от плещите на населението.

 

Въпреки петролният срив калифорнийците продължават да наливат в колите си един от най-скъпите бензини в Щатите – 2,88 долара за галон (3,8 литра), докато средната цена на горивото в страната за първи път от 2009 г. падна под 2 долара.

Въпреки не много добрата 2015 г. и отсъствието на поводи за по-благополучна 2016 г., в новогодишните си обръщения административните и бизнес босовете се надпреварваха да дават обещания, че нещата ще се оправят.

 

Ние искаме нашите консуматори и семействата им да знаят, че сме тук, за да им помогнем да вземат умни решения за енергията и да спестяват пари, когато е възможно“, заяви Лори Джамона, вицепрезидент и шеф на отдела за клиентски услуги в компанията „Пасифик газ енд илектрик“(Пи Джи И).

На 1 януари 2016 г. обаче жителите на Калифорния усъмнаха с покачване на цената на тока и природния газ. Най-голямата електрическа компания в САЩ, която е пълен монополист в златния щат, обяви, че вдига тока с 8,5 на сто, а синьото гориво с 4 на сто. Оправдания много и най-вече тежката авария през 2010 г., когато избухна газопровод в Сан Бруно, убивайки 8 души и ранявайки 66. В резултат на аварията бяха изпепелени 38 къщи. Пет години след трагедията компанията още не е обявила официално причините за аварията и продължава да е разследвана от Комисията за обществените услуги на Калифорния.

Коментатор на радиостанцията Кей Еф Ай, излъчваща от Лос Анджелис зададе законния въпрос: Как така газът за населението поскъпва, след като от 2008 г. насам цената му продължава да спада и стигна до 1,68 долара за Британска термална единица. Според статистиката на борсата в Ню Йорк това е най-ниската стойност на газа от 1990 г. досега.

 

Повечето електричество, произвеждано от Пи Джи И идва от газгенераторни мощности. И, както следва от логиката, това е същото синьо гориво, чиято цена рекордно се срина, припомня радио Кей Еф Ай. Срамното обаче е, че Пи Джи И официално вече призна, че през първите 5 месеца на 2015 г. цената на добиваната електроенергия е спаднала с 8,8 на сто на фона на слезлия с 36 на сто надолу газ. Макар, че със старта на 2015 имаше друго „сочно“ увеличение, приходите на фирмата намалели с 1 на сто през същата година. Скандалното в случая е и това, че статистиката сочи, че консумацията на енергия в Калифорния продължава да върви надолу. Пи Джи И твърди, че парите от увеличението няма да отидат за плащане на глобите за избухналия газопровод в Сан Бруно. Те щели да бъдат покрити от постъпленията от продажбата на 6,8 милиона дяла на цена 51,90 долара за акция. Банката „Уелс Фарго“, която провежда търга, щяла да си удържи значителни такси от сделката.

 

„Парите обаче са като вода. Текат, накъдето ги тласне гравитацията, а никой досега не е успял да се пребори с нея. Защо тогава е повишението? На помощ идват дежурните обяснения за разходи по поддръжка на преносната електрическа мрежа и газовите инсталации. Но не най-накрая – основната причина е, че Пи Джи И раздава щедри дивиденти на своите богати акционери – 0,455 долара от всеки дял“, разкрива тайната радиото.

Това означава, че от 2014  до 2016 инвеститорите са се облажвали с 890 милиона долара годишно или общо 2,7 милиарда. Тези пари са повече от достатъчни за базовата поддръжка на компанията.

 

Ако Пи Джи И имаше насреща си конкуренция или се намираше под надзора на истински регулатор, фирмата щеше да е принудена да се оправя финансово без да вдига цената. Какво могат да направят консуматорите, за да се справят със скока в цените?, бил въпросът, отправен към шефовете на компанията. Отговорът буди смях, но е повече тъжен. От Пи Джи И заявили, че клиентите трябва да се обръщат към нея за съвети как да пестят енергия. С една дума намалете температурата на термостата, когато в момента навън минималната температура е около 6 градуса по Целзий, а през лятото – вдигнете го нагоре на 26 градуса, когато навън е над 27.

 

2016 едва е започнала, а Пи Джи И вече изпрати искане до Комисията за обществените услуги за ново повишение на цените с 2,7 милиарда долара за периода 2017-2019 г. Точно същият е размерът на планираните дивиденти за двугодишния период.

 

На фона на всичко това като се прибавят едни от най-високите за САЩ данъци върху недвижимите имоти, регистрацията на коли и т.н. Калифорния се превръща в един от най-скъпите щати в страната. Затова е напълно излишно губернаторът Джери Браун да задава въпроса: защо 1 милион души всяка година бягат към други щати?