Партийните медии като тв "Алфа" на "Атака", СКАТ на НФСБ, радио "Звезда" на БСП, както и кандидатите за евродепутати, които паралелно с предизборните си кампании участват в токшоута, са на ръба на закона и морала, смятат членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Те обаче не пожелаха да застанат с имената си, за да не бъдат въвлечени в предизборните кампании и политическото говорене.

Казусът с това може ли да съществуват медии, които да пропагандират политиката на собствениците си - партии и редно ли е докато се впускат в надпревара за изборни длъжности, актьори, спортисти и други известни личности да участват в тв шоута и риалитита, не е от вчера. Но не намери разрешение и в последния Изборен кодекс, нито с измененията в Закона за радиото и телевизията.

Героят буди симпатии

През 2013 г., малко преди вота за нов парламент, СЕМ излезе с призив към електронните медии, да се въздържат да канят за участие в развлекателните си предавания кандидати за депутати. Според съвета противното "носи риск от предизборна агитация и неравнопоставеност между кандидатите".

"Устойчива европейска практика и професионален стандарт в политическото съревнование между участниците в изборите е да не се използват развлекателните жанрове и форми в полза на когото и да е от тях, защото водят до скрити предизборни внушения, особено ако "героят" буди симпатии в аудиторията. Те затрудняват публиката да разграничи дали става дума за индиректна политическа агитация, политическо позициониране или за обосновано драматургично участие", смятат още от СЕМ.

През 2011-а пък СЕМ предложи на  медиите "меморандум за политически плурализъм", за да няма "продуктово позициониране" (по думите на председателя на СЕМ Георги Лозанов) на кандидатите - тогава за президент и вицепрезидент. 

Тази декларация дойде по повод на участието тогава на двама кандидати за депутати в тв формати - актьорът и бивш шеф на "Сатиричния театър" Калин Сърменов бе жури в танцовото шоу "Dansing Stars" по нова тв, Стефан Данаилов в сериала "Фамилията" по бТВ. Любен Дилов-син пък бе жури на друго развлекателно шоу по Нова тв - "Като две капки вода".

Същият казус със Стефан Данаилов имаше и през 2011 г. Тогава той бе кандидат за вицепрезидент на левицата и в същото време играеше в нашумелия по онова време сериал "Стъклен дом". Тогава бТВ взе решение да отложи сериала. По отношение на "Фамилията" пък продуцентската къща и телевизията на спряха излъчването, но изрязаха Ламбо от рекламните клипове. 

Кадър с Данаилов от сваления заради кампанията "Стъклен дом". Снимка бТВ

Танци и курбани

Годината е 2014-а, но казусът е същият. Днес златното момиче на художествената гимнастика Илияна Раева, втора в листата на коалиция КОД, журира в новото издание на Dancing Stars по Нова тв. Любен Дилов-син пък води предаването "Пуснете водата" по бившата телевизия на Николай Бареков ТВ7. Макар и да не е в листата на формацията на Бареков "България без цензура", Дилов, който е коалиционен партньор на ББЦ, грее не само от екрана, но и на предизборните мероприятия на коалицията. За последно раздава гергьовденски курбан на бургазлии. Т. е. вчера.

Любен Дилов-син е хем тв водещ, хем е в кампанията на Бареков. Снимка Бургаснюз

"Ще настояваме отново по време на кампанията кандидати за Европарламента да не участват в развлекателни формати", заяви членът на СЕМ Мария Стоянова, потърсена за коментар.

"Тази практика е недопустима, тя няма еквивалент никъде в Европа. Но за съжаление у нас не е и забранена - нито в изборното законодателство, нито в този за радиото и телевизията", допълни Стоянова.

Тя припомни и как навремето журналистите от БНТ Илияна Йотова, Бетина Жотева, Милена Милотинова, Димитър Цонев излезли в неплатени отпуски, в момента в който решили, че ще се впускат в политиката.

 "Следователно въпрос на личен морал на кандидатите и на решението на самите телевизии е дали да ги свалят от участие", заключи членът на СЕМ.

Къде е "Атака"?

Паралелно в СЕМ продължава да тече и сагата с партийните телевизии и по-специално с "Алфа" на "Атака". Очаква се съветът да разгледа утре писмото на "Протестна мрежа", с което се иска заличаване на регистрацията на "Алфа". 

Това обаче не може да се случи преди Административният съд да се е произнесъл по всички актове на съвета, които са били съставени на телевизията и обжалвани от "Атака". Става въпрос за десетки актове по цялата гама - за проповядване на ксенофобия, расизъм и прочее. Най-смешното е, че дълго време националистите не можели да бъдат открити, за да им бъдат връчени актовете. Накрая членове на СЕМ се срещнали с представители на парламентарната група и те се съгласили да подпишат. С актове по същите "дела" е и тв СКАТ на основния опонент на Волен Сидеров - Валери Симеонов. От СКАТ обаче поне не се криели и подписвали постановленията.

Уведомление за политпропаганда

Дори и в СЕМ да успее да се събере необходимото мнозинство за заличаване на лиценза на "Алфа" и "СКАТ", при положение че съдът ги "намери за виновни", няма пречка пак да се регистрират.

По-любопитното обаче е друго - и то е записано черно на бяло в Закона за радиото и телевизията. Чл. 5 ал. 1 гласи: "Този закон гарантира независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса". И все пак и СКАТ на Национален фронт за спасение на България, и "Алфа" на националистите, и "Звезда" на социалистите, имат регистрации. В случая с "Алфа" й била дадена такава от СЕМ с условието, че ще уведомява зрителите си, че прави политическа пропаганда.

Преди изборите за ЕП обаче от СЕМ не смятат да извършват резки движения. За да не правят те реклама на партиите.