Държавните и правителствените ръководители на ЕС трябва на всяка цена да си тръгнат от срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу днес в Брюксел със споразумение, дори то да не е добро, каза днес на влизане в заседание на Европейския съвет министър-председателят Бойко Борисов.

Снощи 28-те съгласуваха обща позиция по проектосделката, която днес бе представена пред Давутоглу от "тройка" в състав Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, Доналд Туск, председател на Европейския съвет и Марк Рюте, премиер  на Холандия, която в момента председателства на ЕС.

"Няма време за игрички. Затова вчера казах на колегите, че днес трябва да си тръгнем със споразумение, дори да е лошо, то трябва да го има, за да може и Ципрас да си отиде в Гърция и да започне да го изпълнява", каза Борисов. "Да отидат с колегата Ципрас, или да отидат в Македония или на нашата граница, за да видят как  без споразумение и без реадмисия как се връщат бежанци".

Така той коментира позиции на Белгия и Люксембург, че ЕС е по-добре да няма споразумение с Турция, отколкото "лошо" споразумение.

Очакваше се днес следобед Туск да събере отново 28-те национални лидери, за да ги запознае с резултатите от разговорите с Давутоглу. Ако има съгласие по тях, Туск ще свика съвместно заседание на членовете на Европейския съвет и Давутоглу, за да приемат окончателно съвместната декларация.

Според източник запознат с хода на разговорите обаче такова съгласие все още липсва. Имало е различия, които Юнкер, Туск и Рюте са се оттеглили да обсъдят след едночасова закуска с Давутоглу по-рано днес.

"Ако няма споразумение днес, съм сигурен, че другите стълбове на нашата стратегия ще бъдат използвани", каза източникът, запитан за плана при провал на преговорите.

Той посочи, че сътрудничеството с Турция по миграцията е само един от тези стълбове, макар и важен, защото страната подслонява над 2,5 милиона бежанци основно от Сирия или Ирак.

Но ЕС предвижда и други мерки като например засилване на охраната на външните си граници, разпределяне на тежестите по приема на вече влезлите в нето мигранти, политика на легална имиграция и презаселване на бежанци направо от лагери в чужбина, хуманитарна помощ за най-засегнатите от миграционните вълни страни, каквато в момента е Гърция.

Ябълки на раздора в преговорите са исканията на Турция ЕС да премахне визите за нейни граждани най-късно до юни и да отвори пет нови глави в преговорите ѝ за членство, които се точат вече над десет години.

Лидерите снощи се споразумяха, че това не може да стане, без Турция да изпълни условия задължителни за всички държави-кандидатки, които искат същото. Страната има лошо досие що се отнася до демокрацията, човешките права, свободата на медиите, правосъдието, отношенията със съседите.

Борисов потвърди, че позицията на ЕС включва българските искания сделката за връщане на нелегални мигранти да се отнася и за нашата страна, а не само за Гърция, както и Турция да получи безвизов режим, само след като докаже че изпълнява всички условия за това, а не на определена предварително дата.

Страните от ЕС ще окажат техническа помощ за наблюдението и охраната на българските граници. Днес наша военна делегация е за целта в Австрия, съобщи Борисов.

Цялото му изявление вижте тук.