Хората все по-силно се определят като граждани на света, а не толкова чрез своята националност. Това сочат данните от изследване на Pollsters GlobeScan, съобщи Би Би Си. 

Тенденцията е особено силно изразена в развиващите се държави, където са по-интернационално настроени.

В Германия от друга страна по-малко хора имат подобни нагласи в сравнение с резултатите от 2001 г.

В изследването са анкетирани над 20 хил. души в 18 държави.

Над половината от участниците в проучването (56%) в развиващите се държави се възприемат първо и основно като граждани на света и след това като граждани на съответната държава. В Нигерия- 73%, в Китай- 71%, Перу- 70%, Индия- 67% са с подобни нагласи. Точно обратни са тенденциите в развитите държави. В тези по-богати страни концепцията за глобалното гражданство е загубила доста поддръжници след световната финансова криза от 2008 г. В Германия например само 30 на сто от респондентите се възприемат като граждани на света.

Graphic showing how respondents from 18 countries answered a question about whether they viewed themselves more as a

Според Лайнел Белиър от GlobeScan това е най-ниският процент, регистриран в Германия от началото на това изследване преди 15 години.

"Тези резултатите трябва да се разглеждат в светлината на твърде променящата се среда, политически и емоционално, като се има предвид и политиката на Ангела Меркел да отвори вратите за милиони бежанци", казва той.

54 на сто от германските респонденти одобряват приемането на сирийски бежанци. За сравнение във Великобритания, чието правителство ограничи притока на мигранти, хората са много по-добре настроени - 72 на сто са "за".

Германците се оказват и доста по-нетолерантни по отношение на браковете с представители на други расови и етнически групи.

Graphic showing the breakdown of results from Spain, the UK, France, Germany and Russia on the question of intermarriage
Какви са вашите възгледи за смесените бракове с хора от други расови и етнически групи? 91 на сто от испанците ги одобряват срещу 34 на сто от германците.

На въпроса за смесените бракове 46 на сто от германците се колебаят как да отговорят или казват, че зависи от обстоятелствата, едва една трета са твърдо "за". Дори руснаците са по-отворени към идеята за бракове между различни етноси или раси.

Все пак в Русия има най-много гласове против смесените бракове. Отново за сравнение в Испания противниците им са едва 5 на сто. Тези отговори показват, че германците все още се колебаят дали да посрещнат с отворени обятия новодошлите, коментират авторите на изследването. "Все още има много голяма несигурност", обяснява Белиър.

В Русия са и най-силните гласове против приема на бежанци. Само 11 на сто от руснаците казват, че биха приели бежанци от Сирия. Испанците отново и тук се показват като най-толерантни. 84 на сто от тях смятат, че трябва приемат бежанци.

Graphic showing the breakdown of results from Spain, the UK, France, Germany and Russia on the question of accepting refugees from Syria
Какви са вашите възгледи за приемането на сирийски бежанци? Руснаците са категорично "против", сочат данните.

Какви са нагласите в Северна Америка? Има голяма разлика между Канада и САЩ, показват резултатите. 77 на сто от анкетираните граждани на Канада казват, че одобряват приемането на сирийски бежанци. В САЩ процентът пада до 55 на сто.

Индонезия е държавата с най-слабо ниво на национално гражданство - едва 4 на сто от анкетираните. Обяснението - изглежда, че индонезийците имат много по-силно развито чувство за локална принадлежност като над половината от респондентите смятат, че тяхните местни общности са най-важни за тях и те се идентифицират чрез тях.

Като цяло религията играе много по-малка роля в начина, по който хората се определят в сравнение с националността, показват резултатите от изследването. Голямото изключение е Пакистан. Там 43% от хората се самоопределят първо и основно чрез религията - този процент е значително по-висок, отколкото в другите страни, които са част от изследването.

Американците изглеждат по-религиозни от европейците, е друг извод. 15 на сто от гражданите на САЩ се идентифицират първо чрез религията, в стара Европа процентът е незначителен - едва 5 на сто. 

Какво е глобално гражданство

Понятието наистина се дефинира трудно. За много то е свързано с възможността за движение, пътуване, мобилност в различни страни. Може да означава улеснен достъп до комуникации и общуване в социалните мрежи. Може да е алтруистичният импулс да се разрешават проблемите в света заедно от всички държави - от климатичните промени до неравенството в развиващите се държави. Може да е свободният икономически пазар и т. н.