"Три години по-късно не просто целите не са постигнати, но и Реформаторският блок престана да бъде инструмент за постигането им. Не можем да не отчетем грешките, заради които се провалихме в резултата. Първата беше поетапното, но доста скоростно ограничаване на ролята гражданите в РБ до степен на практическо разформироване на Гражданския съвет. И вместо до сближаване на позициите на партиите до обща политическа воля – стигнахме постоянното увеличаване на партийния егоизъм и преследване на партийни стратегии за сметка на общите. Покрай местните избори това беше докарано до крайност. След тях на практика трудно можем да говорим за реално съществуващ Реформаторски блок".

Това казва лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю в новия брой на списание "Клуб Z". По думите му заявката, дадена от самия него за нов политически субект, който да събере гражданска енергия и да се превърне в алтернатива не минава през края на РБ. Нещо повече - според Кънев и в момента в българската политика няма по-добро явление от РБ и като програма, и като гласувания в пленарната зала в защита на тази програма.

Лидерът на ДСБ отчита като огромна грешка "невъзможността да се изгради обща воля, общи червени линии, за да се съхрани възможността РБ в цялост да заплаши, че ще излезе от управлението при прекрачване на тези линии и да изпълни тази заплаха, когато това се случи". Кънев добавя:

"Волята беше заменена от сложна система от самостоятелни отношения на отделните партии в РБ с ГЕРБ. Целта на това беше, ако позициите на една от партиите в управлението бъдат отслабени, тя да бъде заменена от друга. Сигурна рецепта за провал. Ако имам тежък политически грях, който ме е поставял пред лична равносметка дали да искам от партията си доверие за още година, това е опитът ми през лични отношения с премиера Борисов да излекувам системни проблеми на РБ, на ГЕРБ и на отношенията между двете формации. С личен контакт се видя, че не могат да се преодолеят системни проблеми – напротив. Давам си сметка, че допринесох те да се задълбочат. Оказа се, че проблеми, които цялата българска политическа система не може да реши, няма как да се решат на гости на някакъв псевдосултан. Дори ако в дадени моменти тези разговори водят до изолиран политически успех."

Според него "когато главата на изпълнителната власт играе и ролята на посредник със съдебната власт и на посредник между власт и опозиция в законодателната власт, това е псевдомонархическа роля в парламентарна република. Нещо, което наистина ще има тежки последици, независимо как се казва човекът".

За предстроящите президентски избори и залогът, който стои зад тях за посоката на страната, в това число и външнополитическата, водачът на тъмносините и съпредседател на ПГ на РБ казва:

"Последните закачки на премиера Борисов, че ще търси обединител за президент, странно и доста рязко порязани от заместника му Цветанов, по-скоро доведе до това Цветанов да си издаде слогана за изборите – партийният кандидат на ГЕРБ е обединителят. Това обаче изобщо не променя дълбокия партиен егоизъм, с който ГЕРБ подхождат към тези избори. И дълбочината на политическата глупост, която се крие зад това. Защото е очевидно, че те нямат кандидат, очевидно е, че няма никаква сигурност, че ще спечелят тези избори. Това е ситуация, в която тесногръдието и арогантността граничат с глупост. Така изглежда още по-важно да има дясна алтернатива на модела на управление – псевдосултанския. Защото балотаж ГЕРБ-БСП дава шанс на БСП да спечели тези избори.

Според него вероятността БСП да бъде победител при следващия вот се обуслява от това, че "при концентрацията си на власт и десетилетното вече участие в нея, ГЕРБ е неочаквано слаба партия". Аргументът за това е, че партията не може да надскочи 1/3 от подадените гласове на избори, а на президентски вот това е риск. Кънев допълва:

"Но по-тревожното е друго – има опасност между кандидатите на ГЕРБ и на БСП да не можем да направим разлика. В последно време Борисов си позволява серия от външнополитически послания, която дори Георги Първанов си е позволявал в "най-добрите" си години като президент. Всички обръщат особено внимание на приказките за "демилитаризация" в момент, в който несигурността и от двете страни на Черно море рязко се задълбочава. Аз обърнах внимание на друго послание, което се повтаря упорито. И то е, че западната коалиция, Франция, Англия, са виновни за вълната от тероризъм заради намесата си срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Направи ми силно впечатление, че бяха цитирани държавните ръководители на Азербайджан, Узбекистан и Казахстан като аргумент за погрешната западна политика в Близкия изток (...). Това неколкократно натякване обаче дава представа как Борисов вижда бъдещия национален модел на управление, не просто външнополитическата ни ориентация. А той е в полуавторитарен режим от семеен тип, какъвто управлява в цитираните държави..."

Кънев припомня още, че премиерът Бойко Борисов говори за президента като за обединител, но задава въпроса какво значи това в случая и добавя:

"Обединител на партиите с нивото им на доверие и моралния им стандарт не звучи особено амбициозно. Мога да си представя дузина такива обединители, макар да съм сигурен, че Бойко Борисов си представя само един възможен. Подобен обединител беше и Първанов. Те не са особено различни. Партиите тук се борят за статукво. Тях ги е страх от независима съдебна власт. Твърде много е крадено в България. Ако погледнем обаче реалните настроения – около ¾ от българите са привърженици на ЕС и то на консолидиран ЕС. Огромна част от хората са сигурни, че националната ни сигурност минава през стабилни отношения в НАТО и виждат заплаха от съседите ни от Изток – Русия и Турция. Хората виждат и пряката връзка между забогатяването на страната и съдебната реформа. 9 от 10 души ще ви кажат, че моделът на партийни назначения в държавната администрация ни обрича на провал, а десетият няма да каже, защото е продукт на такива назначения. Ето тези хора трябва да бъдат обединени. Партийният и гражданският обединител може би дори са антитези."

Цялото интервю под заглавие "Президент обединител на партиите и обединител на гражданите са антитези" и какво още казва Радан Кънев за ролята на Реформаторския блок, бъдещия нов политически субект, който планира, личните грешки в политиката, възможността за предсрочни парламентарни избори, мястото на България в геополитическия пъзел между Турция и Русия, позициите в ЕС и НАТО, както и доколко реакциите на властта у нас разколебават тези позиции - четете в новия брой на списание "Клуб Z", което вече е на пазара.

Последният брой, както и по-стари, можете да намерите и в Книжен център "Гринуич" в центъра на София и в Литературен клуб "Перото" в НДК.