Няма причина цялата информация около сделката за изтребителите да бъде класифицирана. Това заяви бившият военен министър Тодор Тагарев в предаването "Денят" с Веселин Дремджиев по TV плюс и TV 1.

"Не е добра практика решения с такава важност да се решават на 4 очи, било то от президент и премиер", заяви Тагарев.

Той изтъкна, че в момента обществото няма достатъчно информация. Докато в други страни, които са наши съюзници, е обичайна практика да има обществен дебат.

Тагарев призна, че част от информацията е нормално да бъде класифицирана. Но даде и пример за данни, които няма причина да бъдат държани в тайна.

"Например критериите за избор. Кое е по-важно за нас - дали цената и начина на плащане, дали участието на индсутрията в осигуряването на поддръжката и доставките. Няма причина това да бъде класифицирана информация", каза Тагарев.

Според него добрата новина е, че в парламента има създадена временна комисия по въпроса и депутатите от името на българските граждани ще направят преглед на процеса.

"Не изключвам варианта да бъде подкрепено това решение, което вече е взето", каза Тагарев.

Но допълни, че е възможно да се стигне и до други разговори.

Тагарев каза, че "Грипен" има ресурс за 35-40 години, докато F 16 за 15-20 години.

"Прекспонирането на факта "нов самолет" ни пречи да видим, че това е самолет, който е конструиран в началото на века", каза Тагарев.

Според него възможен компромис е да се закупи по-малък брой самолети от предвидените 16.