Владимир Путин ще бъде сменен някога от по-просветен човек, който обаче ще дойде отвътре в системата.

Това заявява в интервю за Би Би Си известният британски журналист Ангъс Роксбърг. Наскоро той издаде книгата "Говори Москва", посветена на годините, прекарани от него в СССР, а след това и в Русия.

Роксбърг е бил кореспондент в Москва на Би Би Си и вестниците "Гардиън" и "Сънди таймс". Той дори е бил изгонен от СССР по настояване на КГБ, след като е бил обвинен в шпионаж.

"Наблюденията ми показват, че промените в Русия обикновено стават отвътре в системата, - отбелязва Ангъс Роксбърг. - Вижте, Горбачов беше комунист, който се изкачи по комунистическа кариерна стълбица, след което реши да промени всичко. Елцин бе комунист и също реши да промени всичко, и то още повече."

Ангъс Роксбърг.

Путин също е дошъл от самата система и е бил назначен от Елцин, припомня журналистът. Сегашният президент обаче се опасява, че наследникът му също може да промени много неща. И затова ще назначи някого, на когото има доверие.

Същевременно руската опизиция все не може да се обедини и да избере един лидер, след което да създаде общ фронт срещу Путин. Това е и главният й проблем. Докато не се случи такова нещо, тя няма да има реални шансове да дойде на власт.

Путинска Русия по никакъв начин не може да бъде сталинска, категоричен е Роксбърг.

"Винаги изпитвам раздразнение, когато някой неосведомен западен коментатор пише това. В онези времена бе невъзможно да висиш на опашката на летище "Домодедово" и да отлетиш в отпуск с цялото си семейство зад граница. Русия сега е отворена страна. Личните свободи са гарантирани. Политическите свободи не са. Но в СССР ги нямаше нито едните, нито другите", отбелязва журналистът.

Колкото до управлението на Путин, при него има застой само в една сфера - икономиката. А не като при Брежнев, когато явлението се наблюдава във всичко.

"Путин не се опитва да реформира икономиката. Той се радва всеки път, когато цените на петрола вървят нагоре, защото това го отървава дори от необходимостта да мисли за промени. Но в действителност икономиката стагнира. Така че в тази сфера може да се говори за застой. В останалите - не", казва Роксбърг.

Такива опашки бяха нещо нормално в СССР. Според Ангъс Роксбърг обаче въпреки тях хората там са били щастливи.

Британският журналист смята, че НАТО не постъпва мъдро като игнорира чувствата на руснаците, много от които все още смятат алианса за заплаха. И изтъква, че в паметта на руснаците все още са живи спомените за страшните страдания от времето на Втората световна война. Хората помнели какво означава война на собствена територия.

Според Роксбърг е глупаво да се говори, че руснаците не искат демокрация от западен тип. Те я искат така, както са я искали мнозинството от жителите на балтийските държави:

"Но Западът незнайно защо прокара линия. Той посрещна всички тези страни в ЕС и в НАТО. А Русия остана в изолация."

Така Русия се чувствала унизена. На нея й било казано, че тя е различна, че все още не е готова за това. Така била допусната сериозна грешка.

"Естествено, разбирам, че много страни искаха да влязат в НАТО и желаеха защита именно защото събитията в Русия взеха неприятен обрат. Настъплението срещу демократичните свободи в Русия вече бе започнало, имаше подем на национално-патриотичните настроения. Западът и Русия трябваше да се опитат да се разберат взаимно.

Но сега смятам, че събитията отидоха толкова далече, че докато Путин не си отиде, Западът никога няма да вярва на Русия. Той ще увеличава силите си. А това вече е много опасна ситуация", смята Роксбърг.

Няма нищо непредсказуемо

Колкото до анексирането на Крим през 2014 г., такива събития напълно се вписват в начина на мислене на Путин, убеден е журналистът. Той не е съгласен с епитета "непредсказуем", който западните анализатори често лепват на руския президент. Но се застрахова - това не означава, че той би могъл да предвиди случилото се в Украйна.

Путин няма намерение да възражда СССР, нито пък да нахлува в балтийските страни. Той просто използва слабостта на опонентите си, за да укрепи мощта на Русия.

Същевременно обаче ситуацията в Украйна и в Балтика е съвсем различна. Наскоро Ангъс Роксбърг посетил град Даугавпилс в Латвия, където има голяма рускоезична диаспора. На хората много им харесвало в Латвия.

"Животът в Латвия е по-добър, отколкото в Русия. Защо да вдигат бунт, за да стават част от Русия", пита журналистът.

И си спомня впечатленията, че в СССР хората били щастливи въпреки липсата на стоки и свободи:

"Хората намираха източник на щастие в други неща. На Запад всички разговори се въртят около потреблението, работата и т.н. А в СССР имаше много душевни разговори. Всички тези дискусии на масата в кухнята - това е нещо страхотно. И ми се струва, че в СССР отношенията между хората бяха по-дълбоки."