Силовият вицепремиер Красимир Каракачанов се включи в коментарите около случая с доктора от Пловдив, застрелял човек, протестите за ареста. И даже даде решение как вече да няма подобни случаи - като се разшири обхватът на "неизбежната самоотбрана по закон". 

Макар че все пак призна, че конкретният казус се е оказал доста по-различен от това, което първоначално е изглеждал, в обществената реакция в защита на пловдивския лекар имало логика. 

"Защо реагират хората в полза на този, който е наказал крадеца – защото им е омръзнало да бъдат ограбвани, бити от една от част от населението, което в тези 28 години се научи, че има права – да пътува без билет, да бие кондуктори, да краде и да не бъде наказвана" , сподели мислите си един от управляващите.

Вицепремиерът не спомена първоначално етноса, който визира, но темата с т. нар. "циганска престъпност" му е любима отдавна. Яснотата в разговора внесе водещата Цветанка Ризова, а Каракачанов не отрече, че точно това има предвид. Примерите му позагрубяха, когато заговори, че битовата престъпност се извършва "точно от тези хора - ще ти откраднат гумите от гаража, ще секат дърва и ще набият горския, ще изнасилят възрастна жена... много такива случаи има".

Решението според него обаче не е свързано с ефективността на работата на правоохранителните органи. Дори отчете, че за 10 месеца са назначени нови 1000 полицаи, а за миналата година от 95 убийства били разкрити 94. Решението било да се даде инструмент на хората да се защитават - тоест да се разшири обхватът на т. нар. "неизбежда отбрана", защото сега законът бил остарял. 

Сега неизбежна отбрана имало само ако някой проникне в жилището ти "с насилие или с взлом". Това обаче вече не се правело - крадците влизали с ключове, обезвреждали аларми.

Каракачанов прочете и текста, който от партията му са подготвили за промяна в Наказателния кодекс, за да може "да дадем възможност на нормалните граждани да се защитят".

Според предложенията за "неизбежна самоотбрана" може да се говори, когато има действие срещу "противозаконно влизане" в нечий имот, когато е налице заплаха за "живота, здравето, свободата, половата неприкосновеност" на обитателите, когато нападението е от две или повече лица, когато е от едно лице, но то е въоръжено, или когато случката се развива нощем. 

"Тук не говорим да можеш да стреляш по всеки, който ти влезе в двора", гарантира Каракачанов и разясни, че предложението му е законът да бъде променен така, че да няма  злоупотреби със самоотбраната. 

За самоотбрана ставало дума и когато човек защити друг нападнат, допълни той. 

В справянето с битовата престъпност вицепремиерът намери и друг законов проблем - кражбите на стойност под 1 минимална заплата се смятали за "маломерни" и не се разследвали, а наказанието било само глоба. Затова в проекта му за промени в НК имало и завишаване на глобите, и ефективни присъди при рецидив. 

Теменужка Петкова остава - няма вина за ЧЕЗ

Оставката на министърката на енергетиката Темежунка Петкова да не бъде приета - това решение е било взето на среща между министър-председателя Бойко Борисов и повечето му министри тази сутрин, каза Каракачанов. 

Още миналата седмица той обяви, че "Обединените патриоти" не биха подкрепили оставката. Днес решението било в тази посока. Според вицепремиера министър Петкова няма вина за създалата се ситуация с продажбата на ЧЕЗ. 

По думите на Каракачанов не трябвало да се случва така, че държавата да подпомага купувача на ЧЕЗ - "Инерком" на Гинка Върбакова, ако влиза в сделката, за което предстоят преговори с чешката страна. Затова разумният вариант бил държавата да купи 34% от дружеството и да изплаща този дял от дивидентите при печалба в годините. 

Вицепремиерът каза още, че очаква утре да бъдат внесени промени в енергийния закон, представени миналата седмица, които да дадат правомощия на КЕВР да спира разпореждане с акции и активи на фирми в енергетиката. При обявяването на законопроекта обаче се разбра, че целта е да може да бъде спряна и сделката за ЧЕЗ.

За Русия и патриарх Кирил

По повод поведението на руския патриарх Кирил в София по време на срещата му с президента Румен Радев, за което се разбра от видео на руската патриаршия, Каракачанов заяви:

"Никой няма право да държи такъв тон - без значение от Изток или от Запад, на български президент, премиер и така нататък".

 

Вицепремиерът и лидер на ВМРО заяви, че в Руско-турската война, довела до освобождението на България, са участвали хора от различни националности - от Финландия, Полша, Украйна и много други, "и ние сме благодарни". Като историк припомни и как Батак е освободен от руска военна част, в която са преобладавали чеченци и други кавказки народи.

Каракачанов реши да уточни, че "години наред се казваше как освен Русия, и други държави са участвали", а всъщност представителите на останалите народи били част от руската армия.