Всички в Контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка ефектът не е този, който ни се иска. Това каза премиерът Бойко Борисов на работно съвещание в ГДБОП. На него бе публично представена нова система за наблюдения към Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. Тя ще следи за преноса на горивата.

"Изградихме Контрабандния център, където е цялата информация - агенти, шпиони, досиета и дела са на едно място. Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези - защо да показваме на българските граждани пътя на горивата. Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят, как се контролира и какви мерки сме взели за превенция. След това да се дадат препоръки, а ако някъде има празнота - да се надгради", каза още Борисов.

Той поясни, че "горивото е борсова стока".

"Искаме всеки българин да знае - от това, което се произвежда, до това, което отива до бензиностанцията, че никой не го краде и не го лъже. Царете на фалирали банки могат да излязат и да кажат - защо сега. Има страшна съпротива, но се работи от години", каза още премиерът.

Премиерът си спомни как като млад е гонил контрабандисти на кораб.

"Гонехме един кораб и те хвърляха контейнерите в морето. Бехме млади тогава. Сега това не може да се случи с всичко, което сме направили като контрол на морето и на Дунава”, заяви премиерът.

И допълни, че сега държавата разполага с цяла армия, която следи и хваща контрабандистите, защото Дунав се наблюдава с 14 бързи катера, а Черно море – с 12.

"Мигновено могат да отидат, да настигнат, както направихме с либийския кораб, да задържат и да го приберат", обясни Борисов.

Премиерът обеща, че държавата ще увеличи наблюдението и върху частните фирми. Службите вече имали съгласието на дружествата да монтират камери в складовете им.

"Ако те не разрешат на частната територия да сложим физически електронен контрол, ако трябва, ще им качим дронове горе и ще ги снимаме с дронове, но ще го докараме докрай", каза Борисов.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов обясни, че амбицията е всяко устройство за контрол на горивата да бъде обарудвано с видеокамера. Така ще се елиминира субективният фактор и ще има по-добър контрол.

"Контролът ни е процес, който предстои да се надгради. Данъчният склад е с непрекъснат контрол. Хващаме всеки енергиен продукт, който влиза в данъчния склад", обясни Костов.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че Координационният център се утвърдил като успешен проект, който контролира възловите сектори, имащи пряко отношение към фиска.