ПЕТЪР ТОМОВ

ТАМПА, Флорида - Само вяра и надежда са основните двигатели в плана на президента Барак Обама да се пребори със заплахата, която произтича от т.нар. Ислямска държава, смята ветеранът от ЦРУ Джошуа Кац, който е бил един от главните специалисти на Ленгли в тайните операции. В разпален коментар в предаването „Междинна точка“ по телевизионни канал „Нюзмакс“ , Кац посочи, че планът на Обама е обречен на провал още от самото начало.

„Това е надежда, че постъпваме правилно и вяра, че знаеме точно какво става“, с ирония посочи Кац. Той е ветеран от армията, специалист по „мръсните акции“ и е бил съветник на председателя на Комисията по вътрешна сигурност към Конгреса на САЩ. Сега Кац работи за частна компания по глобална сигурност. 

Кац смята, че администрацията на Белия дом се хвърля в екшъна слепешката без да има представа от механизма за събиране на разузнавателна информация.

„Обама гледа на шпионажа като на ключ за палене и гасене на лампата,  който може да щракаш, когато си поскаш. Сега САЩ знаят по-малко за това, което става в Сирия, отколкото бе известно през 2011, когато президентът отхвърли молбите за помощ, отправени от сирийската опозиция. Тогава презумцията бе, че главен враг е президентът Башар Асад, тъй като т.нар. Ислямска държава още не се бе появила", гневно изтъкна спецът. 

Политическите противници на Обама го критикуват от най-малко 3 години за две неща. Нежеланието му да повлияе върху хода на събитията в Сирия, където гражданската война отне живота на над 200 хиляди души, главно цвилни граждани. Вторият обект на критика е пълното изтегляне на американските войски от Ирак през 2011.  Военни експерти, висши кадрови офицери, сред които и генерал Дейвид Петреъс, предупредиха тогава, че иракската армия е прекалено малцинствено фрагментирана. В нея служат шиити и сунити, които буквално не могат да се гледат заради верска омраза. Освен това американците не можаха да направят истинска чистка на старите офицерски кадри, които бяха предани на Садам Хюсеин.  

„Не мисля, че някой наистина вярва, че планът за въоръжаване и обучение на опозицията в Сирия е ефикасен от гледна точка на националната сигурност“, заяви Майк Бейкър, който също е бивш специалист в тайните операции на Ленгли. "Проблемът е, че президентът Обама  е предпазлив и отказа да замеси САЩ в Сирия и да въоръжи опозицията в началната фаза на гражданската война. Той смяташе, че е прав, защото тогава не се знаеше в чии ръце ще попаднат оръжията. Забраната му се оказа истинската причина за кошмара. Но да не би нещо сега да се е променило, освен това, че президентският рейтинг слезе под морското равнище и той се видя принуден да действа“, посочи Бейкър. 

Майк Бейкър.

 

Тригодишният зимен сън на Белия дом сега изправя Вашингтон пред кошмарната възможност джихадисти вече да са проникнали в САЩ през почти неохраняваната южна граница.

„Много, много, вероятно е екстремисти вече да са тук", заяви Кац в друго телевизинно предаване по телевизията „Фокс“. „Ислямска държава" е групировка, която не би се спряла пред нищо, за да достигне целите си. Тя е изключително брутална, много агресивна. Готова е да направи всичко дори да влезе в сговор с мексиканските наркокартели с цел да извърши терористични нападения на територията на Щатите. Други екстремистки организации като „Ал Кайда“ също не биха пропуснали подобна възможност. Така ние може да се озовем на два фронта при евентуална агресия през границата на САЩ“, предупреди експертът.       

Думите на Кац и Бейкър биха могли да бъдат приети като изявления, търсещи сензационност. Ако не беше това, което реално произтича на фронта срещу джихадистите. От 8 август т.г. досега бойната авиация на САЩ е извършила повече от 190 въздушни атаки срещу джихадистите в Ирак. За съжаление тоновете бомби и ракети малко промениха стратегическата ситуация на земята. Иракската армия продължава да губи позиции и да отстъпва под напора на сунитските милиции. Военната база „Камп Саглауия“ в източната провинция Анбар е била почти разгромена, след като е била под обсада в продължение на седмица.

Загубилите надежда войници помислили, че им идва подкрепление, когато видели колона от бронирани коли „Хамър“ да се придвижва към портала на поделението. Оказало се, че хамърите са били натъпкани с експолозиви, които били задействани от ислямисти самоубийци. Петима от оцелелите войници и офицери заявили, че между 300 и 500 военнослужещи са  загинали или са били пленени. Представители на иракската армия се опитали да намалят истиснкия брой на жертвите, за да прикрият фактическата безпомощност на войската.        

Изоставането на САЩ от хода на събитията в Близкия изток може да доведе положението в Ирак и Сирия до точка, от която няма въщане назад. Вашингтон разполага в района с внушителна бойна сила. Като се извади Ирак от уравнението, в Близкия изток има 35 хиляди американски войници – 15 хиляди в Кувейт, 7500 в Катар, 6000 в Бахрейн, 5000 в Обединените арабски емирства и 1000 в Йордания. В хашемитското кралство освен това се намират групи служители на ЦРУ, които обучават сирийските бунтовници. В Ирак са разположени 1600 бойци на Пентагона. 600 от тях са съветници на иракското правителство, на кюрдските сили, а така също координират въздушните нападения. Американски военнослужещи се  намират и в оперативни центрове в Багдад и в Северен Ирак. 

Във въздушните рейдове участват десетки изтребители Ф-15, Ф-16, Ф-18 и Ф-22, а така също безпилотни дронове. Авиацията използва самолетоносача „Джордж Буш“ (носещ името на бащата на предишния  президент на САЩ – б.а.), бази в ОАЕ, Кувейт и Катар. Предвижда се в следващите въздушни удари да бъдат използвани и тежки бомбардировачи Б-52, Б-1 и Б-2, които са разполжени в базата Диего Гарсия в Индийския океан. Разузнавателните самолети на Пентагона използват военното летище Инджирлик в Турция, където се намират 1500 техници и пилоти. Освен това в Червено море са разполжени най-малко 4 разрушителя от типа „Филипин сии“, от които срещу обекти в Сирия бяха изстреляни крилатите ракети „Томахок“. По  последни данни джихадистите са дали 150 убити, а наблюдател от Ливан посочи дори по-голяма цифра – 300.         

Президентът Барак Обама заяви, че въздушната война срещу "Ислямска държава" може да продължи месеци и дори години. Но ако Кац и Бейкър, които безсъмнено имат доста информация, са прави и тоновете бомби ракети се изсипват върху „предполагаеми“ цели? Няма ли да се окаже накрая, че въздушната война е показна операция срещу вятърни мелници? И какво би станало ако (недай си боже) тук на американска земя бъдат извършени нови терористични нападения от типа на атаките на 11 септември 2001 г.?  

Но може би въпросът с най-страшен  и неизвестен отговор е, как би реагирал Израел, ако джихадистите атакуват Обетованата земя? Известно е, че еврейската държава разполага с няколкостотин ядрени бойни глави...