Гражданите са на балотаж срещу недовършената съдебна реформа и срещу състезанието с един кандидат!

Гражданите от протеста „Светлината ражда свобода“ вършат работата на институциите, вършат работата на Бойко Борисов, който обеща до края на мандата на Сотир Цацаров да довърши съдебната реформа. 

В ръцете на Борисов е инструментът да направи съдебната реформа. Той има мнозинство в парламента и целия властови ресурс. 

Но Борисов не го направи и всички знаем, че не го направи от страх! Борисов го е страх да довърши съдебната реформа.  Той знае защо го е страх.

Това е, което го отличава от гражданите – те не се страхуват и са на протести пред президентството, и на "Орлов мост",  и пред Съдебната палата. 

Това обяви независимата кандидатка за кмет на София Мая Манолова, подкрепяйки протестите срещу избора на единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев. Вотът във ВСС се състоя на 24 октомври на фона на протести.

По думите на Манолова не може от всички магистрати в тази страна да има само един кандидат за главен прокурор: "Извинявайте, но това е подигравка с гражданите". И добави:

Питат ме много хора какво е моето мнение по тази тема, моят отговор е ясен: начинът, по който беше избран главен прокурор, беше непрозрачен и статуквото начело с Бойко Борисов се презастрахова един ден да не понесе ударите на една независима съдебна система. Толкова се застрахова, че дори не можа да направи фиктивно състезание.

Тя припомни, че и членовете на ВСС от парламентарната квота, предложена от ГЕРБ, са след 20-имата, гласували за Гешев. А никой не правел и крачка в тази партия без знанието и одобрението на Борисов.

"За разлика от хората на ГЕРБ, аз не съм кукла на конци. Омръзна ми да се примирявам с по-малкото зло. Омръзна ми да ни мамят с интриги, а задкулисно да си нареждат пешките като в този случай. В Столична община е същото и голямата причина за моята кандидатура е, че просто не можех да търпя и да гледам безучастно кукления театър на Борисов", каза още Манолова.

И призова и Фандъкова да бъде попитана за личната й позиция за начина, по който бе избран главен прокурор. Допускайки, не тя няма да посмее да отговори нищо, дори да има позиция за себе си.

"Сигурно съм, че сега от ГЕРБ ще ме обвинят, че така се опитвам да привлека десните избиратели. Отговорът е друг. С тази позиция искам да покаже на всички хора, които вече имат непоносимост към игрите на статуквото, че аз имам свободата да изразя тези думи, без да трябва да се допитвам до никого, защото аз съм свободен човек.", каза Манолова.

Точно с този дух на непримиримост аз смятам да започна промяната в Столичната община. Не ме е страх от никого и вярвам, че ще намеря много съмишленици, с които да водим тази борба заедно.

На пресконференцията на Манолова бяха и скулпторът Велислав Минеков, и адвокат Николай Хаджигенов, и членът на инициативния комитет на Манолова и бивш председател на комисията по вътрешна сигурност в парламента Минчо Спасов. Проф. Минеков обяви: 

"Аз съм десен човек, винаги съм бил. Миналата неделя гласувах за "Демоктарична България". Тази неделя ще гласувам за Мая Манолова"

По думите на Спасов пък в неделя битката е Манолова срещу Гешев и Фандъкова. Обяснението - прокуратурата стигнала до Несебър да се бори с купен вот, но не и до столичните квартали, в които има компактно ромско население и в които според данни от секционни протоколи кандидатката на ГЕРБ получава близо 80% от вота.

Манолова повтори позицията си от вчера - че е готова на дебати с Йорданка Фандъкова лице в рице на каквато територия тя смята за неутрална. И изтъкна, че г-жа Фандъкова се скрила от дебата, организиран от гражданите - "Спаси София" и това не е за първи път.

"Г-жа Фандъкова избяга от срещата с хората с увреждания, от дебата със студенти, от този, организиран от младежки организации. Сега бяга от дебат за бъдещето на София, организиран от младите хора от "Спаси София". 

Мая Манолова отново подчерта, че тя самата в неделя ще гласува за районен кмет, издигнат от "Демократична България", срещу този на ГЕРБ. Това е в район "Лозенец" в София. И ще подкрепи кандидата на десните срещу ГЕРБ без да иска нещо в замяна.

Манолова даде заявка по-рано пред бТВ, че няма да преговаря за подкрепа с представителите на ДБ или с екипа на също независимия Борис Бонев, определян като изненадата на вота миналата неделя. Ще разчита на това гражданите да я подкрепят, както 2/3 от тях са заявили на първия тур, че искат промяна, гласувайки за нея, за кандидата на ДБ Борислав Игнатов и за Бонев.

Разликата между Фандъкова и Манолова е близо 9 на сто в полза на сегашния кмет и големият въпрос сега е как ще се ориентират симпатизантите на ДБ и Борис Бонев.  

„Протестният вот в София победи – 2/3 гласуваха за промяната. За мен е важен резултатът, който ще се получи на 3 ноември. Необходим ми е един глас повече от тези на г-жа Фандъкова, за да преборим модела, който ни управлява вече 14 години – източването на публичен ресурс, приятелските кръгове, мръсния въздух, бетон пред домовете ни, задръстванията, пленената Витоша”, заяви днес Манолова в ефира на бТВ.

И направи препратка към вчерашното посещение на Фандъкова в централата на демократите.

„Аз партийни централи не обикалям и с пазарлъци не се занимавам. Разчитам на гражданите. Моето очакване е гражданите, които смятат, че 14 години управление с кражби, лъжи и натиск стигат, да подкрепят мен като граждански кандидат“, даде заявка.

По думите й „всичко е на масата, всичко е ясно - има две страни на барикадата – демокрацията и диктатурата и всеки ще направи своя избор“. 

„Разбирам, че една голяма част от избирателите в София може би не ме харесват персонално, но е по-важно какво харесват – дали начина, по който ни управляват или ще дадат шанс за София и за България“, посочи Манолова.

Вчера Манолова заяви публично подкрепа за всички кандидати за районни кметове, независимо коя партия представляват, които отиват на балотаж срещу кандидатите на ГЕРБ. И днес посочи, че не очаква реципрочност:

„Вече казах ясно, че ако не стигна до балотаж, ще подкрепя някой от кандидатите на промяната – Игнатов или Бонев. Не влизам в никакъв пазарлък, не очаквам нищо насреща. Смятам, че кандидатите на промяната имат нужда от подкрепа.“

Самата тя не каза чия листа за общински съветници е подкрепила на първия тур (Като издигната от Инициативен комитет, макар подкрепена от БСП и ДБГ, тя няма право на собствена листа, б.р.). 

„Подкрепих листа на промяната и пак ще го направя за район. Подкрепях Игнатов и Бонев, когато и върху тях се изливаше черната помия, която и върху мен и моите близки. Ще гласувам за ДБ в моя район срещу кандидата на ГЕРБ“, даде заявка бившият омбудсман.

Мая Манолова посочи и, че многократно е била обиждана по време на предизборната кампания от премиера Бойко Борисов. С което той пък обиждал нейните избиратели. 

Бе попитана и за екстравагантната идея на евродепутата от ДБ Радан Кънев да се откаже от балотажа, това да направи и третият по гласове Игнатов и така на балотаж да отиде Борис Бонев. На което Манолова посочи, че от тях тримата е останала само тя. И съответно отива на втори тур.

„Не БСП, а гражданите ще спечелят София в неделя“, посочи в заключение независимата кандидатка в отговор на въпрос ще се окичи ли подкрепящата я левица с една нейна евентуална победа. 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ