Хората не виждат в БСП алтернатива, има огледални борби между Корнелия Нинова и Бойко Борисов, да се даде време на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, а в номинацията на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ "няма нищо неестествено". Така бившият председател на БСП Михаил Миков видя актуалния политически пейзаж в интервю за БНТ.

"Очевидно се използва онази обществена нагласа, която и в Европа се появява - популистки движения, лидери, които демонстрират сила, еднолични решения... очевидно това се харесва и от Нинова. Затова аз смятам, че Станишев е прав в тази си оценка.", каза Миков.

По думите му Нинова "може и да стои твърдо, но в същото време партията не строи твърдо и това е по-големият въпрос". Според него се прокарва една "измислена теза" за вътрешнопартийната опозиция и вредителите с партиен билет.

"Ето следващата седмица ще се обсъжда един правилник за провеждане на пряк избор. И какво излиза от него, че Изпълнителното бюро ще предложи избирателната комисия. Все едно Борисов да предложи избирателната комисия пред Националния съвет. Всичко е част от онзи стремеж да оставяне на всяка цена на върха на партията.", коментира социалистът.

Михаил Миков смята, че "все повече хората не виждат в БСП алтернатива".

"И това е големият въпрос. Защото пак казвам, ето тези огледални борби с Борисов, лични скандали, някак си оставят настрани големите проблеми, които интересуват хората.", добави той.

Миков определи като "форма на несправедливост" и предстоящото вдигане на местните данъци.

"По един начин ще се отрази на хората с по-ниски доходи и по друг начин на хората, които имат четири, пет, десет пъти по-високи доходи, отколкото средния за страната", каза той.  

Да, БВП расте, но от това растат и неравенствата, добави Миков.

Тандемът Гешев-Цацаров

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Миков смята, че трябва време, за да се видят действията на новия главен прокурор, да се види до колко ще има промени във функционирането на прокуратурата.

"С интерес ще следя действията, става въпрос за действия, които са свързани с една сфера, която ни наблюдава светът и Европа - борба с престъпността и корупцията.", каза той.

Според него по отношение на съдебната власт ние постоянно правим промени, очаквайки, че промените сами по себе си променят нещо.

"Усещането за справедливост е много тънка работа. Но в едно общество, раздирано от дълбоки неравенства, трудно се постига справедливост, дори и когато става въпрос за законосъобразни решения.", обясни социалистът.

Той смята, че не вижда нищо неестествено в това Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Според него не бива да се забравя, че той има, освен седемте години начело на прокуратурата, и дълга съдийска кариера, свързана с гражданското право.