17-годишната пакистанка Малала Юсуфзай и индийският защитник на правата на децата Кайлаш Сатяртхи (60 г.) са носителите на Нобелова награда за мир за 2014 г., предаде Ройтерс.

За първи път в историята престижната награда отива при дете. Малала става и най-младият в историята лауреат на приза.

"Двамата са удостоени за своята борба срещу потискането на децата и младите хора и за правото на децата на образование. Нобеловият комитет смята, че е от изключителна важност хиндуист и мюсюлманка - индиец и пакистанка - да се обединят в общата си борба за правото на образование и срещу екстремизма", се казва в изявление на Нобеловия комитет в норвежката столица Осло.

Лауреатите ще си поделят сумата от 1,11 милиона долара.

Малала Юсуфзай се прочу в целия свят през 2012 г. Тогава тя живееше в долината Суат в Пакистан, където действат талибани. Тя водеше открита кампания в защита на жените и призоваваше без страх момичетата да ходят на училище. Заради своята дейност Малала бе тежко ранена от табилани, които стреляха в главата й.

Пакистанката бе откарана на лечение в британския град Бирмингам. След успешна операция тя оздравя и остана в Обединеното кралство. Днес Малала е сочена като пример за младите хора по целия свят.

Нейните нападатели бяха арестувани едва тази година. Властите в Пакистан съобщиха през септември, че са задържали 10-членна банда.

По ирония на съдбата, най-много врагове тийнейджърката има в родината си, отбелязва в. "Дейли телеграф".  Немалко нейни сънародници смятат, че тя сама е съчинила своята история.

"Тези, които я очернят и омаловажават подвига й, живеят във  времената на мрака", коментират пред "Дейли телеграф" познавачи на региона. Те изтъкват, че хората, противопоставящи се на образованието за жените, не са истински мюсюлмани. Самият пророк Мохамед е призовавал всички - и мъжете, и жените - постоянно да се образоват.

Индиецът Кайлаш Сатяртхи, който печели Нобеловата награда за мир заедно с Малала Юсуфзай, е детски правозащитник от 90-те г. на ХХ век.

Оттогава той неуморно се бори за забрана на детския труд. Ръководената от него организация "Бачпан Бачао Андолан", чието название може да бъде преведено Движение "Спасете детството", е спасила досега 80 000 деца, много от които са работили при изцяло робски условия. След това организацията им е помогнала да се интегрират в обществото, да се излекуват и да получат образование.

За Кайлаш Сатяртхи детският труд е проблем на човешките права, както и на благоденствието. Според правозащитника това явление е недопустимо, тъй като прави вечни бедността, безработицата, неграмотността, ръста на населението и други социални проблеми.

Индиецът е член на комисия на ЮНЕСКО, която се бори да постигне образование за всички.

Както става почти винаги, изборът на лауреатите и на тазгодишната Нобелова награда за мир бе обявен за изненада.

Фаворит на букмейкърите бе папа Франциск, отбелязва в. "Вашингтон пост". Мотивът им бе, че освен че е променил тона на католицизма, Светият отец се слави със своята скромност и съпричастност с бедните.

Тази година бяха номинирани рекордните в историята 278 кандидата - както личности, така и организации.

Предложени бяха както руски дисиденти, противници на президента Владимир Путин, така и самият Путин. Сред кандидатите бе и "Новая газета" - една от съвсем малкото опозиционни медии в Русия.

Като един от най-вероятните лауреати бе спряган бившият агент на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, който издаде нейната тайна програма за подслушване по целия свят и сега се укрива в Русия.

Номиниран бе дори японският народ заради подкрепата за член 9 от конституцията на страната, според която Токио завинаги се въздържа от война.

Сред фаворитите на букмейкърите бе и Малала Юсуфзай. Но те я бяха поставили по-назад, оправдавайки се с факта, че тя е едва на 17 години. Награденият заедно с нея Кайлаш Сатяртхи изобщо не влизаше в техните сметки.

Предишните две Нобелови награди за мир предизвикаха не само недоумение, но и лавина от критики.

През 2013 г. лауреат бе Организацията за забрана на химическото оръжие. Тя бе удостоена заради дейността си по обезвреждането на ядрения арсенал на Сирия. Нападките бяха за това, че организацията е започнала твърде късно да си върши работата в арабската страна.

Нобелист за мир за 2012 г. бе Европейският съюз. Който е затънал в проблеми и чийто лидери не могат да се разберат по редица важни въпроси.