Исмаил Ертуг е евродепутат от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Той е от турски произход. Има славата на главен враг на българските превозвачи. Те смятат предложенията му по пакета „Мобилност“ за най-неизгодни.

Вчера стана ясно, че българският евродепутат Ангел Джамбазки е обидил Ертуг и френската му колежка Карима Дели заради техния произход. По този повод Клуб Z разговаря с германския евродепутат.

 

СТРАСБУРГ

- Г-н Ертуг, как бихте коментирали думите на евродепутата Ангел Джамбазки по ваш и на Карима Дели адрес?

Изобщо не го познавам. Не съм го идентифицирал през последните години. Това е поредният активен играч в Европарламента, но за първи път го забелязвам.

Наистина за мен беше голямо разочарование. Можете да имате различно мнение, когато става дума за политика – това е напълно нормално. Но не трябва да обиждате колега. Той обаче го направи много грубо. И съответно трябва да си понесе последиците.

- Някои хора в България вече започнаха да говорят, че тези думи не са обида. А че той просто е говорил за произхода ви...

Знам. Но дебатите за произхода са интересни. И ми позволете да попитам – каква е връзката между съдържанието на пакета „Мобилност“ и произхода на моите родители? Няма връзка. Това означава, че сте злонамерен. Точно това искам да изтъкна. Това е силно ксенофобско, защото няма причина да бъде повдигнат въпросът за народността на родителите на един политик. За какво е това? Ако сте злонамерен, тези лоши намерения трябва да бъдат яростно критикувани.

-  Ще искате ли г-н Джамбазки да се извини?

Разбира се. В писмото ни до председателя на Европарламента двамата с Карима Дели повдигнахме два въпроса. Първо, искаме извинение. На второ място, настояваме за порицание.

Джамбазки поне да се беше възползвал от възможността да се срещне с мен преди това. Но той никога не го е направил. Никога не е коментирал, нито е поискал някаква среща, за да обсъдим въпросите, които го интересуват.

Това показва, че той никога не е проявявал интерес към съдържанието на пакета „Мобилност“, а само към това да накаже и обвини някого. Но за мен е неприемливо да го прави по този начин.

- Убедени ли сте, че причината за думите на Джамбазки е пакетът „Мобилност“?

Смятам, че причината е недоволството от този пакет, то е причината и те раздуха критиките си до расизъм.

- Един личен въпрос. Самият вие какъв повече се чувствате – германец, турчин или двете наведнъж?

Германец, защото няма причина да не се чувствам такъв. Роден съм и съм отраснал в Бавария. Естествено, говоря турски заради родителите ми. Но ако ме питате, чувствам, мечтая, говоря твърдо на немски.

Твърде разочароващо е в края на 2019 г. да се говори за такива неща. Но и ние в Германия сме свикнали да си имаме работа с такива въпроси.

- А като човек от турски произход смятате ли, че Турция трябва да стане член на ЕС?

Да. Аз вярвам в процеса на трансформация на страните членки.

Понеже сте от България, ще ви дам един пример. Когато влязохте в ЕС през 2004 г. (България става пълноправен член на ЕС през 2007 г., бел. ред.), това стана, след като преди това решението бе взето от Европарламента и от Съвета. По онова време обаче десните партии, особено баварският Християнсоциален съюз (ХСС) гласуваха против пълното членство и участие в Съюза на България и на другите източноевропейски държави. Докато ние, социалдемократите, винаги сме гласували „за“, защото вярваме в демокрацията, в магията на трансформацията, в мира и напредъка. Но това може да стане само ако сте част от ЕС и седнете на нашата маса. Иначе никой няма да разговаря с вас.