Бившият главен директор в управление "Банков надзор" на БНБ Нели Кордовска не е била в конфликт на интереси, когато е изтеглила влога си от КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор. Това реши окончателно Върховният административен съд, съобщава "Сега".

Според съда като шеф на банковия надзор в БНБ тя не се е възползвала от вътрешна информация, когато изтегля над 64 хил. евро на каса в КТБ в последния момент. Тримата върховни съдии – Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева така потвърждават решението на долната инстанция от февруари т. г.



През май 2018 г., 4 години след подаването на сигнала за конфликт на интереси срещу Кордовска, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи, че в последните работни минути на 19 юни 2014 г., преди на 20 юни КТБ да бъде поставена под специален надзор по предложение и на Кордовска, тя е изтеглила 64 195 евро. Вътрешната информация я е поставила в привилегировано положение спрямо останалите вложители на КТБ, прие тогава комисията.

Случаят "Кордовска"

От комисията приемаха, че към 19 юни 2014 г. Кордовска е разполагала с пълна и точна информация за състоянието на КТБ. От 18 юни в банката на Цветан Василев е действала назначена от нея надзорна инспекция. Кордовска е имала достъп до счетоводната и информационната система на банката. Следователно в края на деня на 19 юни, когато е извършено тегленето, е била наясно, че КТБ е неплатежоспособна. Знаела е, че на следващия ден БНБ ще заседава за поставянето й под специален надзор. Тази служебна тайна не е била достъпна за останалите вложители в КТБ, включително и за тези, които са изтеглили депозитите си след 12 юни. Така Кордовска е избегнала неблагоприятните последици от специалния надзор на КТБ и отнемането на лиценза ѝ. Останалите вложители не са имали достъп до парите си през следващите 5 месеца, освен това лихвите им са намалени.

Съдът: имало е достатъчно публична информация

Съдебното решение сега потвърждава изводите на по-долната инстанция, че по времето, когато Кордовска е изтеглила парите си, е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и тя не се е нуждаела от данните, получени служебно, за да вземе решението си. Комисията е осъдена да плати на Кордовска 600 лв. разноски.

А тя оневинена за конфликта на интереси.

Кордовска в момента е зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.