Финансовите резерви на България са на рекордно ниво от 54 млрд. лв., няма никакъв шанс левът да се обезцени, готови сме за еврозоната, а страната има добра финансова репутация. 

Това са общите изводи, които могат да бъдат направени от думите на управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Той гостува днес в бТВ, където говори за кризата, за мерките, за бъдещето и за работата на правителството в условията на влошена икономическа активност. 

"Изключено е българският лев да се обезцени до влизането ни в чакалнята на еврозоната. На практика срещу всеки лев разполагаме с едно и половина евро", обясни Радев. 

Темата за еврозоната беше широко коментирана, а идеята, че левът може да се обезцени, дойде още преди няколко месеца, когато Менда Стоянова от ГЕРБ опита да направи промяна в закона за БНБ. Тя се оказа техническа подробност, която неминуемо трябваше да се извърши, за да продължим пътя към чакалнята, но липсата на адекватно обяснение породи страхове, че е застрашен валутният борд. 

Днес Радев заяви, че България е категорично готова за чакалнята и че очаква развитие по темата в рамките на три месеца. Все пак предупреди, че темата е сложна, а самото приемане е сложен бюрократичен процес.

По отношение на спорната суап линия, която БНБ установи с Европейската централна банка, Радев опита да даде обяснение. Накратко суап линията е валутно споразумение, което позволява на България да получава евро срещу левове по действащия курс. Тоест една обмяна на валути, която гарантира на България достъп до евро, ако има нужда. В момента страната нямала такава нужда обаче.

"Това е израз на доверие към България, към БНБ, което е важно в този момент, защото идентифицира България като страна с добра финансова репутация, на която инвеститорите и пазарите могат да имат доверие."

Припомняме, че няколко дни след като линията беше обявена, доходността по десетгодишните български облигации скочи значително, а преди 3 дни експертите на Министерството на финансите отказаха всички поръчки на последния търг за вътрешен дълг на стойност 200 млн. лв. Причината - твърде високите оферти на инвеститорите.

Суап линията обаче едва ли е инстинската причина за негативното развитие, имайки предвид всички съобщения за приветствие на сделката от големите играчи в системата. По-скоро става дума за влошената икономическа прогноза и задаващата се тежка криза. Все пак нивата по доходността остават на изключително ниски нива. 

Беше казано ясно, че юридически суап линията не е спирка по пътя към еврозоната, но стратегически е.

Радев коментира, че очаква съвсем скоро правителството да излезе на межуднародните пазари, за да набере достатъчен дълг, с който да финансира дупката в бюджета. Управителят на БНБ не очаква проблеми - пазарите били спокойни, а България имала добра позиция, а отказаната емисия отпреди дни станала факт, защото МФ имало възможност да прояви този "лукс". Оказа се, че според Радев суап линията може да доведе и по-изгодни условия за дълг, а не до по-лоши. 

Накрая Радев обясни, че според него правителството се справя добре с икономическите последствия от кризата. Все пак предупреди, че вероятно трябва да се отделят повече пари за повече хора и бизнеси.

Интересът към кредитния мораториум, представен от БНБ пък бил сериозен и както Клуб Z писа вчера - вече има около 25 000 отсрочени кредити, още толкова се разглеждат.

Банковата система в България е стабилна, а самите кредитни инстутуции - и у нас, и по света, са в много по-добро състояние, отколкото по времето на финансовата криза от 2008 г., обяви още Радев. 

По думите му дълбочината на сегашната криза може да бъде по-голяма от предишната, а притесненията са породени основно от неяснотата на продължителността на пандемията. 

Именно от тази неизвестност зависят и дълбоките икономически последствия. Според банкер номер едно - колкото по-бързо се отворят всички икономмики, толков по-малки ще бъдат последствията за хората като крайни потребители на блага.