Шест източноевропейския страни днес възразиха срещу предложение на Евроепейската комисия да въведе по-строги стандарти в биологичното земеделие. България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия поискаха Комисията да преразгледа проект за изменение на регламент в тази област, който според тях може да навреди на производството.

Комисарят по земеделието Фил Хоган заяви, че е готов за дискусия по несъгласията, след като цитираните държави днес внесоха декларация в Съвет на министрите на земеделието в Брюксел.

“Искам да продължа с предложенията на Комисията, но съм и отворен за промяна”, каза пред журналисти Хоган. “Можем да направим някои промени, за да станат поправките по-приемливи за страните, които изразиха загриженост”.

Италианският министър на земеделието Маурицио Мартина, чиято страна председателства ЕС до края на тази година, изрази надежда, че страните-членки ще стигнат поне до частичен компромис на насрочен за декември Съвет на земеделските министри.

Подписалите декларацията настояват ЕС да отчита спецификата на биологичното земеделие в различните държави-членки, да не увеличава административната тежест върху производителите от сектора.

Те възразяват срещу предложение сегашият контрол върху крайния продукт на биофермите и допълнителният контрол основаващ се на анализ на риска да бъдат заменени с контрол във всички звена на производствената верига.

Шестте страни настояват в регламента да останат сегашните изключения за употреба на растителен и животински размножителен материал без чист биологичен произход в биофермите, които зависят от този материал за оцеляването си. Те искат и да остане възможността в едно стопанство да съжителстват биологично и небиологично земеделие.

Хоган посочи, че Комисията е предложила по-високи изисквания, за да осигури равни условия за конкуренция между различните био-стопанства и да поддържа доверието на потребителите, ча продаваните с био-етикет храни наистина са такива.