Европейската комисия ще направи ново предложение за бюджет на Европейския съюз за 2015 година, след като държавите-членки и Европейският парламент не стигнаха до споразумение след триседмични преговори снощи.

"В идните дни ще представим нов проект за бюджет с оглед постигане на споразумение по него до края на годината", каза Якуб Адамович, говорител на Комисията по бюджетните въпроси.

Той не даде подробности за различията между преговарящите и за това как Комисията смята да промени първоначалното си предложение.

 Според съобщение на Европейския парламент ябълка на раздора е било негово искане за увеличаване на тазгодишните разходи на ЕС с 4,7 милиарда евро, което националните столици не приемат.

Депутатите искат с тези пари да покрият най-спешната част от повече от 25 милиарда евро просрочени плащания към държави-членки от минали години. Те се дължат на системното орязване на разходната част на евробюджета под натиск от страните-нетни донорки. 

Парламентът предлага за целта ЕС да използва високите си приходи от глоби тази година - 5 милиарда евро - но правителствата настояват тези приходи да се върнат в националните им бюджети, както обикновено става с неизразходваните средства от бюджета.

Ако Европарламентът и правителствата не стигнат до споразумение до края на годината, от следваща ЕС ще може да харчи месечно по 1/12 от тазгодишните си разходи.