Намаляване на данъците и създаване на агенция за управление на държавната собственост - това са част от идеите, предложени от новоучредения Съвет по икономически и публични политики. Експертите - известни икономисти с десни убеждения, предлагат стратегия за развитие в 11 точки. В съвета участват бившият министър на финансите в правителството "Орешарски" Петър Чобанов, двамата бивши телевизионни водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев (последният бе и кандидат-депутат от ВМРО), икономистите Никола Филипов и Михаил Кръстев. 

20% от данъка върху доходите да се насочва към общините, да бъдат премахнати данъкът върху дивидентите и върху лихвите по депозитите, настояват още експертите от Съвета по икономически и публични политики, пише БНР. 

Най-интересното предложение обаче е това за премахването на дължимия корпоративен данък върху печалбата от фирмите, ако те се ангажират да я реинвестират обратно в компаниите си като дълготрайни материални активи. 

"И тя води до акумулирането на нов капитал. Новият капитал прави всяко едно производство по-конкурентоспособно на международните пазари и прави производителността на труда много по-висока, а производителността на труда прави доходите по-високи", казва днес Никола Филипов. 

Бившият министър Чобанов пък направи друго логично предложение - министрите да се занимават единствено с ресорните си ведомства, а не да се занимават непрекъснато с дейности, които не им присъщи. Именно затова се предлага и създаването на гаранционния фонд, който да отпуска помощите. Той пък може да се финансира през ББР или през специална емисия дълг, поясняват експертите. 

Кузман Илиев пък критикува разходите, които държавата прави в пандемията. Според него те са нелогични. 

"Не може в условия на криза разходите на държавата да са рекордни. Не може да нарастват  заплатите в държавния сектор с 30 процента на места, хайде разбираемо е на първа линия, но с десет масово,  при положение, че бизнеса страда и много бизнеси са затворени".