Парламентът гласува на първо четене държавния бюджет за 2015 г. За" гласуваха 130 народни представители само от партииите в управленската коалиция - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Останалите 82-ма депутати в залата от "БСП лява България", ДПС, "Български демократичен център" и "Атака" бяха "против". Националните сметки бяха  одобрени без нито един глас "въздържал се".

Дългият и като цяло скучен дебат в Народното събрание върна дискусиите в залата към леко позабравеното противопоставяне ляво - дясно и аргументи от типа "а вие защо биете негрите". Според БСП, ДПС, Атака и БДЦ бюджетът за догодина бил твърде рестриктивен и без реформи, а можело да има мощен икономикески ръст, а новите управляваши охотно хвърляха вината за заложените числа, който и на тях не им харесвали, върху правителството на Пламен Орешарски.

Догодина бюджетният дефицит е заложено да бъде 3 процента от БВП и държавата ще поемане нов дълг за 8,1 млрд. лева. 

Предвидено е също така отпадане на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати и въвеждането на две нови преференции за деца. От 1 януари се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители до размера на минималния осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица - от 
240 на 420 лева.

Извън сухите числа бившият министър на финансите Петър Чобанов, който сега е ДПС депутат, определи правителственият законопроект като "ленив бюджет на отсъстващите реформи". Според него липсвали мерки както за икономически растеж, така и социална чувствителност.

Ще се поеме и огромен дълг от 8,1 млрд. лева, върху които ще се плащат лихви, а накрая пак ще стигнем до актуализация, прогнозира Чобанов.

Управляващите естествено не споделяха това мнение.

Този бюджет не може да бъде наречен социален в истинския смисъл на думата, но нима този на кабинета "Орешарски" беше социален, като даде 3 лева допълнително към пенсиите и хората се чудеха как да ги изхарчат, каза  Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев компромисно обясни, че "това не е съвършеният бюджет, но е възможният бюджет".

Не бих искал да водя разговор в стил "бюджетът ми е много по-добър от бюджета ти", каза още той.

По повод заложеният символичен растеж на икономиката от 0,8 процента за догодина Дончев обясни, че това били реалностите.

Министър Горанов може да е строг, но в никакъв случай не е злодей, добави той.

Като цяло по време на дебатите в много от изказванията от парламентарната трибуна се чу, че бюджетът е рестриктивен, а заложеният икономически растеж - силно подценен.


Това е проект, изготвен от мнозинство, което представлява "орел, рак и щука и толкова може". Това е малко по-различен вариант на тази постна пица (определение въведено от Симеон Дянков за бюджетите му), това е пица-динамит на четири фитила, обясни Ферихан Ахмедова от ДПС.


Колегата й Алиосман Имамов също прибегна до аналогии с бившия финансов министър:

"Удивително прилича на бюджетите от ранния период на Дянков. Кутията за пица за следващата година обаче има двойно дъно", посочи той.


Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че с бюджета се плащат предишни грешки. Ресурсът за развитие е изяден много преди сегашното плащане на цената с проекта за 2015 г.

Реформите струват пари, но без реформа на съдебната система и на службите за сигурност, които не струват пари, никои други нямат смисъл. Гласуваме лош бюджет, който не дава голяма възможност нито за икономии, нито за растеж. Но ние плащаме три милиарда лева за безстопанствеността на ДАНС, БНБ, НАП, които допуснаха или насърчиха грабежа на ‪‎КТБ‬. И ние правим плах опит да излезем от двегодишна политическа криза, която блокира всяка възможност за законодателни реформи, обясни Кънев.