Ексклузивно социологическо проучване на Си Ен Ен в Русия и Украйна показва, че два пъти повече руснаци смятат, че Москва би имала право да използва военна сила, за да попречи на Киев да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), отколкото че това би било погрешно, предаде БТА.

Един от всеки двама руснаци (50 на сто) смята, че това би било правилно, докато само една четвърт (25 процента) твърдят, че това би било погрешно. Другата четвърт не е сигурна за позицията си, сочат резултатите от проучването.

Анкетата обаче установи също, че повече руснаци смятат, че би било по-скоро неправилно, отколкото правилно да се използва военна сила "за обединяване на Русия и Украйна" - две държави с дълга и сложна история на отношения помежду си.

Допитването показва, че 43 на сто  от руснаците смятат, че използването на военна сила срещу Украйна с цел присъединяването ѝ към Русия би било погрешно. В същото време 36 процента от анкетираните са на мнение, че би било правилно. (Останалите анкетирани са отговорили, че не знаят дали би било правилно или не).

Не е изненадващо, че повечето хора в Украйна не са съгласни с използването на сила срещу тях. Седем от десетте анкетирани там казват, че би било неправилно Русия да използва военна сила, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО (70 на сто) или да обедини двете страни (73 на сто).

Повечето украинци отхвърлят твърдението на руския президент Владимир Путин, изказано в понеделник, че страната им няма историческа основа и по същество е творение на Съветския съюз.

В цялата страна и сред всички възрасти мнозинството от украинците казват, че не са "един народ" с руснаците и че двете държави не трябва да бъдат едно цяло.

Проучването, обхванало повече от 1000 души във всяка страна, е проведено онлайн от 7 до 15 февруари, преди речта на Путин в понеделник и признаването от Москва на двете отцепнически сепаратистки републики в Украйна.

Според руския телевизионен водещ от съветската епоха и журналист ветеран Владимир Познер много хора в Русия смятат, че страната им ще бъде фундаментално застрашена от по-нататъшното разширяване на НАТО към Украйна, допълва Си Ен Ен.