За очевиден пример на конфликт на интереси в ръководството на държавната компания "Български пощи" алармираха служители в компанията.

Според тях новоназначеният директор по сигурността в компанията Денчо Балев е свързан с частна охранителна фирма, която се опитва да сключи петгодишен договор с пощите на стойност от около 50 милиона лева.

Проверка на Клуб Z във фирмения регистър установи, че Балев и в момента е собственик и управител на компанията "Алфа-Консулт Б". В предмета на дейност на тази компания са записани различни дейности. Сред тях са търговия с черни и цветни метали, утилизация на боеприпаси, но също така и ... охранителна дейност.

Шефът по сигурността на пощите освен това има дял от собствеността в компанията "Рос-бул контракт-комерс", а също така е и сред управляващите в Сдружение "Военен спортен клуб "Св. Георги Победоносец". В същата организация заместник-председател е и Васко Балабанов, управител на охранителната фирма "ВИП Секюрити".

Според юристите ни при Балев няма конфликт на интереси, тъй като става дума за нестопанска организация, а не за фирма, заявиха от пресслужбата на "Български пощи" на запитване на Клуб Z.

От компанията обаче не бяха сигурни дали той е предприел стъпки за освобождаването му от фирмата "Алфа консулт Б", която се занимава и с охрана.

По-интересното обаче е друго. От държавното предприятие обявиха, че буквално след няколко дни държавната фирма ще обяви нов конкурс за охрана на пощите. Причината е, че изтича петгодишен договор с компанията "Асо Пирели".

Той ще е за пет години и прогнозната стойност на поръчката наистина ще е около 50 милиона лева.  Това прави поръчката особено атрактивна за големите охранителни компании в страната. Сред тях е и "ВИП Секюрити".

Балев е един от хората написали конкурсната документация.

През последните месеци в пощите цари хаос. Назначават се непрофесионалисти и е в ход сценарий, тласкащ дружеството към умишлен фалит, убедени са от синдикатите в компанията. Наскоро най-големият профсъюз в пощите - Синдикална федерация "Съобщения" към КНСБ, в която членуват над 8500 пощенци изпрати остро писмо до транспортния министър Ивайло Московски, алармирайки за проблемите. От министерството, което е принципал на "Български пощи",  няма реакция и е възможно да се стигне до стачни действия, обясняват служители на държавната компания.