Крайнолевият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас може да се окаже заложник на дясната опозиция, която свали от власт на предсрочни избори през януари с обещанието да демонтира досегашните програми за бюджетна строгост, които тя бе договаряла с кредиторите на тежко задлъжнялата страна.

Лидерът на дясноцентристката "Нова демокрация" Андонис Самарас е днес в Брюксел за работен обяд с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи говорителят на последния Маргаритис Схинас. Той не даде подробности за темата на разговора, колкото и очевидна да е тя, когато става дума за Гърция. 

Ципрас изглежда се приближава към споразумение в трудните преговори с кредиторите с цената на компромиси с предизборната си прорграма. Ако се вярва на публикации в централните гръцки всекдидневници, парламентарната подкрепа за споразумението от депутатите на управляващата коалиция не е сигурна.

Не е изключено на премиера да потрябват гласовете на опозицията, за да минат законопроектите, без които "институциите" (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) няма да одобрят преходната програма за Гърция и няма да възстановят спасителното финансиране за нея. 

Без него страната може да се окаже неспособна да посреща плащанията по дълга си, да изпадне от еврозоната и да предизвика нова криза в нея. Никой, нито в Атина, нито в Брюксел, нито в европейските столици не иска да се стига дотам.

СИРИЗА има 149 депутати в 300-членния парламент, с двама под необходимите за обикновено мнозинство, и управлява в коалиция с партията на Независимите гърци, дясна, националистическа и евроскептична група,  която има 13 места. 

Според днешна публикация във всекдневника "Вима" настроения срещу компромисно споразумение с кредиторите има в т.нар. Лява платформа в рамките на СИРИЗА около министъра на производственото преустройство, природната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис. 

Вестникът цитира запознати с партийните дела, че разцепление на партията едва ли е възможно, но разграничаване на отделни депутати "не бива да се изключва"  и че те са поне десет. Това означава, че на решителни гласувания в парламента управляващите може да се явят с несигурно мнозинство.

Самарас има 76 депутати и е съпартиец на Юнкер от дясноцентристката Европейска народна партия. Преди две-три години те заедно прилагаха досегашния спасителен пакет за Гърция, докато първият беше неин министър-председател, а вторият - лидер на Еврогрупата.

Макар и новото правителство в Атина да твърди, че няма да премине "червените линии" на мандата даден му от избирателите, медиите в Гърция все по-често отбелязват, че в хода на преговорите те са "избелели" и че радикалният в началото Ципрас вече е готов на всякакви отстъпки, само да получи заветния транш от 7,2 милиарда евро, който кредиторите държат замразен от миналия август.

Той отстрани от преговорите финансовия си министър Янис Варуфакис, след като той не успя да намери общ език с останалите си 18 колеги от Еврогрупата. Вече никой не говори за обещанията, с които спечели партията на Ципрас СИРИЗА - нито за ново опрощаване и преструктуриране на гръцки дълг, нито за прекратяване на икономиите, увеличения на заплатите и пенсиите и щедри социални мерки.

Макар преговорите да се водят зад закрити врати, това, което се процежда за тях в пресата, е съвсем, друго - мерки за подобряване на събираемостта на данъците, отмяна на 13-ата пенсия и на ранното пенсиониране, приватизация. При това не се уточнява срокът, в който гърците ще тряба да продължат да приемат горчивите лекарства.

Затова пък през последната седмица се натрупват знаци за преодоляване на застоя в преговорите, за "конструктивен дух", и за възможна сделка в рамките на този месец. Т.нар. Брюкселска група, която обединява представители на гръцкото правителство и на институциите, заседава непрекъснато от миналия четвъртък насам.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис каза днес в Атина, че цялостно споразумение е възможно до началото на юни. В края на същия месец изтича сегашната програма на Гърция, а с нея - и основанията за финансовата подкрепа, която тя получава.  
Схинас за втори път от петък насам отбеляза, че преговорите напредват и че Еврогрупатата ще оценят постигнатото в тях на редовната си среща насрочена за 11 май.

Междувременно "Вима" цитира "близък сътрудник на Ципрас" пожелал анонимност да казва, че правителството се е отказало да плаши партньорите си в преговорите с референдум по споразумението и че в момента няма друга цел, освен да поднови спасителното финансиране.

"Референдум се обсъжда само в случай, че не се постигне споразумение по една много проста причина: ние нямаме никакъв мандат за скъсване с Европа. Обратното, имаме мандат за преговори и оставане в еврото", е цитиран да казва сътрудникът.

Вестникът цитира и друг правителствен източник, който е още по-ясен:

"Какъв референдум и при какви условия? Тях ги няма. Да предположим, че не се постигне споразумение и се обяви референдум до 20 дни, какво ще стане? Със затворени банки и неплатени заплати и пенсии? И всичко това защо?"

"Вима" припомня, че когато през октомври 2011 година бившия гръцки премиер, социалистът Георгиос Папандреу, предложи референдум по тогавашното споразумение с кредиторите, Ципрас се обяви против с думите: "Ако министър-председателят се опита да проведе референдум и да постави пред народа дилемата евро с мерки или излизане (от еврото - б.а.), тогава разрухата на икономиката, фалитът на страната, биха дошли много преди урната. Това няма да е референдум, ще бъде едно опасно хвърляне на зарове за страната ни".