Правителството, финансовото министерство и БНБ имат съвместен план за действие при евентуален фалит на Гърция, каза днес министър-председателят Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел.

Клоновете на гръцките банки у нас ще бъдат под наблюдение с цел да бъдат защитени при евентуална тревога сред вложителите в тях. Тези банки вече представляват по-малко от една пета от българския финансов сектор.

„Още веднъж... предавам на хората, които имат пари в гръцките банки в България, че те са абсолютно самостоятелни от майките си в Гърция и няма никакъв проблем за парите им“, подчерта Борисов.

„Направили сме всичко необходимо ... да не се създаде психоза, че могат да се изтеглят парите към Гърция. Те не могат да се изтеглят“, добави той. „И рискът за България е да не тръгнат от една банка в друга банка. Но тогава пък има други инструменти – банките биха могли, това, което дойде в тях, да го върнат обратно, за да запазят банковата стабилност“.

Преговорите на гръцкото правителство с институциите вчера се провалиха за пореден път и последната надежда за постигане на споразумение е извънредно заседание на Еврогрупата утре вечер в Брюксел. Ако и този опит пропадне, Гърция на практика остава без средства да посрещне следващата вноса по външния си дълг от 1,6 млрд. евро към МВФ и в сряда сутрин може да е в дефолт. Анализаторите предричат, че от това ще последват банкова криза в страната и излизането ѝ от Еврозоната.

Борисов отказа да коментира дали снощи държавните и правителствените ръководители са обсъждали план „Б“ в случай на окончателен неуспех на преговорите.

„Споменавайки такава дума, ще издам важно нещо от съвета и няма да бъде одобрено от моите колеги“, каза той.

„Вчера ги помолих да извадят една статистика колко съвета сме изкарали до 3, 4 (часа) през нощта, за да се занимаваме с тази тема“, каза премиерът. „И всеки път се прави план „А“, план „А“, минава една година, минава втора година, минава трета година...“

„И аз му зададох само един въпрос на колегата: Алексис, след шест месеца ще имат(е) ли готовност сами да продължат нататък с направените реформи, или няма да могат?“, каза Борисов.

Той сподели, че по време на двучасовия дебат за Гърция снощи е повторил критичното си изявление за нея пред медиите по-рано през деня. „После ... всички премиери дойдоха да ме поздравят за изказването“, каза Борисов.

Българският министър-председателя е поискал гръцките власти да работят по-активно срещу контрабандата от Гърция за България, с която по думите му страната ни има проблеми.