Европейските институции ще изчакат резултата от референдума в Гърция в неделя, за да определят по-нататъшната си политика към страната,  която от снощи е в дефолт по дълга си към МВФ.

Правителството на министър-председателя Алексис Ципрас призова гърците да гласувт с „не“ по предложение на кредиторите на страната, което вече не е в сила, след като Ципрас го отхвърли миналия петък и обяви допитването до народа. Европейските лидери отбелязаха, че вотът на практика е да остане ли страната в Еврозоната.

Междувременно Съветът на Европа заяви, че условията за референдума не отговарят на международните стандарти, предаде Асошиейтед прес.

Финансовите министре на Еврозоната трябваше д а решат в телеконферентен разговор дали да започнат преговори по искане на Гърция от вчера за нова (трета поред) двугодишна спасителна програма на стойност 29 милиарда евро.

В същото време Управителният съвет на Европейската центална банка трябваше да реши да продължи ли ликвидната подкрепа, без която Гърция би изпаднала в банкова криза.

Европейската комисия препоръча европейските кредитори на Атина да изчакат с решение дали да я обявят също в дефолт. Тя направи това в отговор на писмо на Клаус Реглинг, изпълнителен директор на Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС), временния спасителен фонд на Еврозоната, през който страните от еврото финансираха основната част от двете гръцки програми за 238 милиарда евро.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че тя вчера е получила две писма от Ципрас. В едното той е искал кратко продължаване на приключилата снощи програма, срещу която призова избирателите да гласуват в неделя и нова програма от постоянния спасителен фонд на еврото, Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ). Във второто писмо гръцкият премиер е изразил готовност да приеме предложенията на кредиторите от петък с известни условия.

Решение за продължаване на програмата е било невъзможно защото са оставанали само часове до изтичането ѝ, а приемането на нова програма е свързано с дълга процедура, която не е ясно дали би се вместила във времето да следващото гръцко плащане – 3 милиарда евро към ЕЦБ на 20 юли.

Като начало днес финансовите министри от еврото (Еврогрупата) трябва да решат дали Гърция отговаря на условията да получи помощ от ЕСМ съгласно неговия договор. Те трябва да дадат мандат на Комисията и на ЕЦБ да проучат това и да излязат със становище.

„Сега сме в различна ситуация“, каза Домбровскис. „Предишната програма е изтекла. Трябва да започнем преговори по нова програма, за което преди всичко ни трябва съгласието на Еврогрупата“.

Каква би била съдбата на евентуалната трета програма за Гърция зависи от отговора на референдума, даде да се разбере Домбровскис. „Да“ би означавало желание за продължаване на сътрудничеството с Европа, а „не“ отказ отнего.

„Зависи какъв сигнал ще бъде изпратен“, каза той.

От отговора на гръцките избиратели ще зависят и следващите стъпки на ЕИФС. Той може да спре подпомагането на Гърция и да поиска тя незабавно да възстанови главниците и лихвите отпуснатите ѝ от него заеми, може да ги обяви за несъбираем, може и да отложи следващите си действия. Комисията днес е препоръчала на финансовите министри да изчакат „докато бъдат взети по-нататъшните решения  за следваща програма“, каза Домбровскис.

„Ние все още искаме да постигнем споразумение, вратите за преговори са отворени“, каза той.“Това обаче изисква добра воля и конструктивен подход и от двете страни“.